Sinteza de curs anatomie

Incarcat la data: 11 Martie 2010

Autor: claudiu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 297 kb

FORMA - initial au forma globuloasa dar ulterior devin fusiforme, stelate, cubice, cilindrice etc. Celulele sangvine, ovulul sau celulele cartilaginoase isi pastreaza forma globuloasa. DIMENSIUNEA celulelor variaza in functie de specializarea lor, conditiile mediului extern, varsta etc. Ex. Hematia -7.5μ, ovulul 150-200μ, fibra musculara striata 5-15 cm, media este considerata 20-30μ. STRUCTURA CELULEI Distingem celulelor trei componente: A membrana (plasmalema) B citoplasma C nucleul

A. Membrana este de natura lipoproteica trilaminata in lumina microscopiei electronice cu grosimea de 75. Membrana prezinta incarcare elctrica (potential de membrana). La unele celule citoplasma prezinta prelungiri acoperite de membrana ele pot fi neordonate sau temporare acestea sunt pseudopode (leucocite) sau altele permanente: microvilii (mucoasa intestinului, epiteliul tubilor renali), cilii (epiteliul mucoasei traheei).
B. Citoplasma are o structura complexa in ea se desfasoara principalele functii vitale. Citoplasma este alcatuita din structuri de aspect corpuscular, filamentos sau membranos inglobate in substanta  fundamentala numita hialoplasma (parte nestrcturata) Dupa natura lor structurile citoplasmatice pt fi structuri ce reprezinta diferentieri ale citoplasmei cu anumite functii, numite organite celulare care sunt de doua categorii:
I. ORGANITE GENERALE (comune tuturor celulelor care indeplinesc functiile generale)
1. Reticulul endoplasmatic (RE) este un sistem circulator intracitoplasmatic canalicular, El poate fi RE
netd si RE rugos. RE neted este o retea de citomembrane abundent in fibrele musculare striate are rol important in metabolismul glicogenului. RE rugos care prezinta mici particule de ribonucleoproteine (ribozomi) pe peretele membranos are rol important in sinteza de proteine.
2. Ribozomii (corpusculii Palade) organite de forma unor granule ovalare sau rotunde, abundenti in celulele cu sinteza de proteine.
3. Corpusculii Golgi sistem membranar format din vezicule si cisterne alungite situate in apropierea nucleului rol de trasport si in excretia celulara,
4. Mitocondriile forma ovalara, cu un perete extern trilaminat ce se plicatureaza spre interior formand crestele mitocondriale.In interior se afla sistemele enzimatice care intervin in ciclul Krebs.Mitocondriile sunt sediul energogenetic (ATP) al organismului, respiratiei celulare.
5. Lizozomii corpusculi sferici contin enzime hidrolitice cu rol in celulele care fagociteaza (leucocite, macrofage)
6.Centrozomul corpuscul sferic situat langa nucleu are rol in diviziunea celulara.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sinteza de curs anatomie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BIOLOGIECURSANATOMIEcurs formator
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan