Curs Limbaj de asamblare

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2014

Autor: Costin Botez

Pret: Gratuit

Numar pagini: 42

Tip fisier: zip

Marime fisier: 329 kb

Ne vom referi in cele ce urmeaza la familia de microprocesoare intitulata iAPx86 ce stau la baza calculatoarelor IBM PC, incepand de la procesoarele 8088 si 8086, continuand cu 80286, 80386, 80486, Pentium, s.a.m.d. Procesorul 8086 reprezinta, de fapt, baza familiei ce este cunoscuta pe scurt sub denumirea de familia microprocesoarelor x86. De aceea se vor face referiri in continuare la aceasta arhitectura (8086).

Registrii microprocesorului

Registrii (sau registrele) microprocesorului reprezinta locatii de memorie speciale aflate direct pe cip; din aceasta cauza reprezinta cel mai rapid tip de memorie. Alt lucru deosebit legat de registri este faptul ca fiecare dintre acestia au un scop bine precizat, oferind anumite functionalitati speciale, unice. Exista patru mari categorii de registri: registrii de uz general, registrul indicatorilor de stare (flags), registrii de segment si registrul pointer de instructiune.

Registrii de uz general
Registrii de uz general sunt implicati in operarea majoritatii instructiunilor, drept operanzi sursa sau destinatie pentru calcule, copieri de date, pointeri la locatii de memorie sau cu rol de contorizare. Fiecare dintre cei 8 registri de uz general AX, BX, CX, DX, SP, BP, DI, SI sunt registri pe 16 biti pentru microprocesorul 8086, iar de la procesorul 80386 incoace au devenit registri pe 32 de biti, denumiti, respectiv: EAX, EBX, ECX, EDX, ESP, EBP, EDI, ESI (litera E provine de la Extended - extins in engleza).

Mai mult, cei mai putin semnificativi 8 biti ai registrilor AX, BX, CX, DX formeaza respectiv registrii AL, BL, CL, DL (litera L provine de la Low - jos in engleza), iar cei mai semnificativi 8 biti ai acelorasi registri formeaza registrii AH, BH, CH, DH (litera H provine de la High - inalt in engleza)
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Limbaj de asamblare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: cursuri informaticalimbaj de asamblarecursuri c++
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...