Chimia alimentelor

Incarcat la data: 14 Ianuarie 2014

Autor: Palii Alina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 78

Tip fisier: zip

Marime fisier: 4483 kb

Aliment = materie care prin ingestie serveste la intretinerea si dezvoltarea unui organism = produs natural de compozitie complexa, de origine vegetala sau animala.

Nutrienti = componente ale alimentelor.
Nutrientii = compusi organici si anorganici curol structural, energetic si/sau functional (reglator metabolic), care asigura supravietuirea si reproducerea organismului.
- Glucidele si lipidele = nutrienti cu rol structural, functional si energetic
- Proteinele au rol structural si functional (metabolic).
- Enzimele, hormonii sau vitaminele au rol de reglatori (modulatori) ai proceselor metabolice.
- Elementele minerale au rol structural si reglator, indeosebi in asociere cuapa.
- Produsii secundari de metabolism sunt in principal de origine vegetala
(pigmenti, uleiuri volatile, fenoli si polifenoli (taninuri), pectine, glucozinolatii, alcaloizii, etc.

Acestia au rol metabolic in organismele vegetale si exercita efecte benefice (dar uneori si toxice) asupra organismelor animale.

Alimentele care contin microorganisme ce contribuie pozitiv la metabolism sunt denumite probiotice. De exemplu: fermentii lacticidin iaurturi (Activia)

Substantele care stimuleaza metabolismul unor microorganisme probioticese numesc prebiotice (ex-fibre din cerealesau pectine din fructenecesare dezvoltarii unor fermenti.

Unele substante pure obtinute de industria agro-alimentara sau chimica (zaharul, alcoolul, etc.) pot fi considerate de asemenea alimente ( alimente industriale). Margarina???

Alimentele functionale sunt considerate cele care aduc beneficii suplimentare sanatatii animalelor si omului prin compozitia lor imbogatita in compusi biologic activi, cu efecte antioxidante, de protectie fata de boli degenerative (cancer, boli cardiovasculare, cataracta, boli dermatologice).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Chimia alimentelor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ALIMENTEnutrienticursuri chimiechimia alimentelorcurs chimia alimentelor
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...