Curs Echilibrul chimic

Incarcat la data: 18 Ianuarie 2010

Autor: Grigoroscuta Paul

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 87 kb

Reactiile chimice reprezinta in esenta o transformare a unor substante (reactanti) în altele (produsi de reactie) prin cedarea sau acceptarea între acestea a unor particule (protoni, electroni, ioni).
Fie o reactie chimica:
                           aA+bB cC+dD
                    
Ri = A, B   reactanti
Pj = C, D   produsi de reactie
?Ri, ?Rj = coeficienti stoechiometrici ai acestora
Echilibrul chimic (din punct de vedere cinetic ) reprezinta starea sistemului chimic atunci când viteza reactiei directe (1) este este egala cu viteza reactiei inverse (2).
Conform cineticii formale:                                  

Iar la echilibru avem: sau      si  .Din aceasta ecuatie rezulta:
     sau general: 
Relatiile de mai sus reprezinta expresia matematica a Legii actiunii maselor (Legea Guldberg- Waage)
„Într-un sistem chimic (reactie chimica) aflat la echilibru, raportul produsului concentratiei produsilor de reactie si al produsului concentratiei reactantilor, ridicate la coeficientii lor stoechiometrici, este o constanta.” (la p si T constant).

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Echilibrul chimic". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CHIMICcurs chimieingineri mecanici
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan