Cursuri Chimie

Stari de degradare

Incingerea, sau fermentatia acida a carnii, este un proces fermentativ foarte avansat de autoliza, care apare sub influenta enzimelor proprii, de cele mai multe ori fara participarea microflorei. Incingerea se produce atunci cand carnea,...

Numar pagini: 4  |  Marime fisier: 9 kb

Curs Chimie analitica

Clasificarea analizelor chimice Metode si etape analitice Etapele analizelor fizico chimice Informatii de baza Unitati in sistemul international Exprimarea concentratiei  Consideratii importante in tehnica analizelor Masurarea masei...

Numar pagini: 46  |  Marime fisier: 132 kb

Chimie anorganica curs 1

Elementele nemetalice si semimetalice - afinitate pentru electroni mare (cu exceptia elementelor cu invelis complet sau semicomplet) - 18 (7) elemente nemetalice (semimetalice) comparativ cu peste 80 de elemente metalice constitue aprox 50%...

Numar pagini: 57  |  Marime fisier: 3243 kb

Reactorul tubular cu deplasare totala, izoterm, izobar

Ipoteze: existenta unui profil plan de viteze de curgere; unicul mecanism de transport de proprietate este cel convectiv; proprietati constante ale amestecului reactant (compozitie, temperatura) intr-o sectiune perpendiculara pe directia de...

Numar pagini: 28  |  Marime fisier: 195 kb

Calculul transformarii chimice in reactorul omogen, ideal, izoterm

Presiunea se considera constanta in tot volumul de reactie; Sunt excluse fenomenele de asociere a moleculelor fluidului, amestecarea fiind presupusa la nivel molecular (absenta fenomenelor de segregare); Temperatura si presiunea fiind constante,...

Numar pagini: 40  |  Marime fisier: 1243 kb

Curs Reactorul chimic

Cauzele care determina abaterea circulatiei de la caracteristicile ideale: - proprietatile fizice, in special vascozitatea si densitatea; regimul de curgere (laminar sau turbulent);  prezenta unor gradienti de temperatura in volumul de...

Numar pagini: 38  |  Marime fisier: 703 kb

Cinetica chimica pentru reactii in sisteme omogene

Viteza raportata la o specie participanta la reactie  viteza de formare a speciei Aj (pozitiva la produsii  de reactie si negativa la reactanti); viteza de consum (transformare) a speciei Aj  (pozitiva la reactanti si negativa la...

Numar pagini: 13  |  Marime fisier: 131 kb

Curs Reactoare chimice

Descrierea simplificata a compozitiei amestecurilor complexe, utilizand reprezentari virtuale prin pseudocomponenti - utilizata uneori in calcule care implica transformari ale fractiilor petroliere. Spre exemplu, Weekman si Nace (1970) au...

Numar pagini: 26  |  Marime fisier: 208 kb

Utilaje pentru industria alimentara

Preocuparea pentru produs, pentru nivelul de viata, pentru protectia sanatatii si securitatii consumatorului a fost consfintita pe continentul European, prin semnarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, articolul 2 din Tratat fiind relevant...

Numar pagini: 51  |  Marime fisier: 1989 kb

Transformari biochimice si metode de conservare a branzeturilor

Branza este numele generic pentru grupul de produse fermentate din lapte si care este fabricata in toata lumea sub diferite arome. Se crede ca originea branzeturilor se gaseste in Orientul Mijlociu intre Tigru si Eufrat, in regiunea din sudul...

Numar pagini: 17  |  Marime fisier: 169 kb

Diamantul

Carbonul se gaseste, in natura, in stare elementara, in cele doua forme alotropice: diamantul si carbunele. Diamantul este piatra celor nascuti in aprilie si piatra pretioasa aniversara pentru implinirea a 10 si 60 de ani de casnicie. Diamantul a...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 53 kb

Electroforeza

Electroforeza (denumirea veche "cataforeza") este o metoda de separare care se bazeaza pe migrarea diferentiala a diferitelor specii de ionii sub actiunea campului electric. Particulele pot fi: 1.    simpli ioni...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 11 kb

Analiza sucului gastric

Sucul gastric este un lichid incolor, limpede, acid, fara miros .In cazuri patologice mirosul este acru, putred sau ranced; este verde daca contine bila si negru-brun daca contine sange. Cantitatea secretata este variabila, fiind influentata de...

Numar pagini: 4  |  Marime fisier: 9 kb

Chimia solului

Faza solida minerala a solului se gaseste in diferite grade de dispersitate, de la fragmente grosiere de roca pana la particule coloidale. Fragmentele mai mari - pietris, pietre formeaza scheletul solului, iar particulele mai fine alcatuiesc solul...

Numar pagini: 73  |  Marime fisier: 2343 kb

Metabolismul glucidic si lipidic

Cea mai frecventa suferinta endocrinologica DZ tip II – 90% din cazurile totale Apare la subiecti cu predispozitie genetica, expusi anumitor factori de mediu; mult mai frecvent la femei, la persoane in varsta Totusi 8 - 45% din copiii cu DZ...

Numar pagini: 40  |  Marime fisier: 621 kb

Caiet de lucrari practice la igiena

Istoria igienei animalelor se confunda cu aceea a medicinii veterinare, definita ca stiinta care studiaza bolile, in scopul prevenirii si combaterii acestora. In sclavagism, cu 4000-5000 de ani i.e.n., au fost formulate primele reguli de igiena....

Numar pagini: 51  |  Marime fisier: 78 kb

Chimie analitica

Cursul nr. 3   3.1. Echilibrul chimic   Reactiile chimice reprezinta in esenta o transformare a unor substante (reactanti) in altele (produsi de reactie) prin cedarea sau acceptarea intre acestea a unor particule (protoni, electroni,...

Numar pagini: 8  |  Marime fisier: 84 kb

Curs HACCP

Planul de amplasare (separarea materiilor prime de produsele finite). Separarea produselor tratate termic de produsele netratate. Surse de apa potabila. Evaluarea mediului de lucru, a mediului inconjurator. Etape de depozitare intermediara, pe...

Numar pagini: 65  |  Marime fisier: 3313 kb

Separarea prin filtrare

Filtrarea este operatia de separare a fazelor unui amestec eterogen cu ajutorul unui strat filtrant cu structura poroasa, denumit mediu de filtrare sau septum. Stratul filtrant retine particulele fazei disperse cu dimensiuni superioare...

Numar pagini: 71  |  Marime fisier: 3272 kb

Curs Aditivi - hidrocoloizi, potentiatori de aroma, indulcitori

Derivate proteice de origine animala: Cazeina. Denumire generica pentru un grup de fosfoproteine care precipita din laptele degresat, la pH=4,6 si la 20oC. Reprezinta aprox. 80% din totalul proteinelor laptelui. Se obtine prin: precipitare cu...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 16 kb

Chimie Fizica

Materia-ocupa spatiu si are masa. Energia-conceptul central din toate rationamentele chimice fizicii si reprezinta capacitatea de a efectua lucru. Lucru(L)-procesul prin care material se misca ordonat impotriva unei forte contrare...

Numar pagini: 26  |  Marime fisier: 55 kb

BIOREACTOARE

Principalul scop al biotehnologiei este obtinerea de produse sau servicii utile activitatii umane, cu ajutorul organismelor vii. Procesul de baza in biotehnologie este „procesul biologic", dupa cum procesul de baza in tehnologia...

Numar pagini: 12  |  Marime fisier: 105 kb

Chimie si modelarea sistemelor fizice

SISTEME - DEFINITIE si concepte introductive Sistem: ansamblu/colectie de elemente in interactiune, ce constituie un intreg unificat (gr. "sistem" = a combina, a pune impreuna) Subsistem: sistem ce este parte a altui sistem (un...

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 2934 kb

Curs chimie

Notiuni generale: Substantele sunt specii materiale concretizate prin compozitie constanta si invariabila si sunt formate din elemente. - Elementul chimic este o specie de atomi caracterizata printr-o totalitate determinata de atomi. -...

Numar pagini: 43  |  Marime fisier: 43 kb

Curs Curs de Chimia Fizica si Coloidala

Chimia fizica este o aplicatie a metodelor fizicii si matematicii la fenomenele chimice sau cu alte cuvine drept studiul principiilor fizice care stau la baza fenomenologiei chimice. In fapt nu dorim altceva decat sa cunoastem cum si de ce se...

Numar pagini: 70  |  Marime fisier: 261 kb

Aminoacizii

Aminoacizii sunt unitatile constituente ale proteinelor si cuprind in molecula lor doua grupari functionale: carboxil si amino. Exista 20 de aminoacizi proteinogeni specificati prin codul genetic, prezenti in toate organismele vii....

Numar pagini: 34  |  Marime fisier: 47 kb

Curs Metabolismul glucidelor

Organismele vii au un schimb permanent de substansa si energie cu mediul inconjurator. Metabolismul reprezinta totalitatea transformarilor  si proceselor care au loc in organismele vii. Metabolismul se desfasoara in secvense de reacsii ...

Numar pagini: 57  |  Marime fisier: 1944 kb

Curs Lipidele - generalitati, functii, clasificare

Lipidele sunt constituiensi universali ai organismelor cu rol esensial in desfasurarea proceselor metabolice. In organism, lipidele indeplinesc mai multe funcsii: Sunt principala forma de depozitare a rezervelor energetice (triacilglicerolii din...

Numar pagini: 49  |  Marime fisier: 1860 kb

Curs Glucidele - clasificare, rol biochimic, raspsandire

Glucidele, denumite si zaharuri sau hidrasi de carbon, sunt substanse universal raspandite in natura. Au in compozisie C, H, O si la cele mai multe glucide, formula generala poate fi Cn(H2O)n, de aceea se mai numesc si hidrasi de carbon. In...

Numar pagini: 47  |  Marime fisier: 680 kb

Curs Folosirea enzimelor si microorganismelor la fabricarea spirtului

Materiile prime folosite pentru fabricarea alcoolului prin fermentatie se clasifica astfel: 1.    Materii prime amidonoase:  -    cereale: porumb, grau, secara, orz etc. -    radacini si tuberculi:...

Numar pagini: 18  |  Marime fisier: 34 kb

Rezultate 61 - 90 din 160
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...