Expertiza calitatii marfurilor de import-export

Incarcat la data: 04 Iunie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 30

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2206 kb

Expertul  (limba franceza)  este o persoana care poseda cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu, adica un  specialist de mare clasa. Expertul este o persoana care poseda cunostinte aprofundate intr-un anumit domeniu, desemnata sa cerceteze unele situatii de fapt si sa prezinte un raport de expertiza.

In porturile principale ale lumii exista “capitani-experti” care dau avize cu privire la avariile intervenite in timpul transportului maritim sau fluvial. Ei se pot pronunta asupra cauzelor care au generat avariile (furtuna, uragane, depozitare necorespunzatoare in vapor, etc.) prin efectuarea expertizelor de avarii.

Expertiza reprezinta o cercetare cu caracter tehnic facuta de un expert la cererea unui organ de jurisdictie, urmarire  penala sau alte organisme interesate in lamurirea (aprecierea) unor probleme, situatii, lucrari, etc.
Expertiza este un mijloc de proba sau parere motivata stiintific a unui specialist de inalta calificare intr-un anumit domeniu, in scopul elucidarii unor probleme controversate sau a unor litigii.

Scopul expertizei este de a:
1.  prezenta anumite opinii, fundamentate stiintific, de cele mai multe ori bazate pe procedee merceologice, pe care instanta nu le poate realiza;
2. analiza, constata si aprecia existenta unor fapte, dar nu are calitatea de a judeca fondul litigiului sau procesului.
3. descoperi si pune in evidenta a unor date si fapte importante pentru obiectul cauzei sau comensurarea calitativa si cantitativa a unor probe;
4. prezenta anumite concluzii stiintifice argumentand obiectivitatea expertizelor rezultate cu documente unanim recunoscute.
1.2. Clasificarea expertizelor
          Clasificarea expertizelor se poate face in functie de mai multe criterii, in functie de domeniul de aplicare, de continut, natura organismului, scopul urmarit, modul de prezentare al raportului de expertiza, natura expertilor, numarul expertilor din comisie si modul de desemnare al expertilor:
1.  Dupa domeniul de aplicare al expertizei sunt expertize: merceologice (cele mai importante), comerciale, contabile, tehnice, agricole, industriale, veterinare, medicale, artistice, filatelice, medico-legale, in constructii, cadastru, sanitar-alimentare
1. Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Academiei Romane, Bucuresti 1975
2. Dictionarul de merceologie-terminologie generala, Editura ASE, Bucuresti 1996
3 Ibidem
2.  Dupa continut:
expertize pur stiintifice, tinand cont numai de informatiile din domeniul respectiv : chimie, medicina, genetica, etc.
expertize de ordin tehnic, unde  in mod obligatoriu se tine cont de standarde nationale sau internationale, normele tehnice, legislatia in vigoare, etc.
3.  Dupa natura organismului care dispune expertiza:
expertiza juridica, cand expertiza a fost ceruta prin justitie;
expertiza extrajuridica (cea mai raspandita), cand expertiza este ceruta de persoane fizice sau de societati comerciale. Expertiza arbitrala, care se realizeaza de persoane de la Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Expertiza calitatii marfurilor de import-export". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSECONOMIEEXPERTIZACOMERTImport-Exportmarfuri alimentare
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...