Comunicare nonverbala

Incarcat la data: 13 Iunie 2011

Autor: smeureanu oana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 300

Tip fisier: zip

Marime fisier: 3798575 kb

Capitolul 1
Comunicarea nonverbala:
istoric, structura, forme, functii si disfunctii


Pentru a avea „idei clare si distincte“, conform dictonului cartezian, trebuie sa ne precizam termenii inca de la inceputul discutiei. Este ceea ce vom face in acest capitol. Vom propune apoi o definitie a comunicarii nonverbale din perspectiva psihosociologica si vom atrage atentia asupra unor probleme stiintifice controversate, precum aparitia limbajului, evolutia societatii umane, relatia dintre comunicarea verbala si comunicarea nonverbala. Vom analiza mai aprofundat structura, functiile si disfunctiile comunicarii nonverbale.

 

Precizari conceptuale

 

Cuvintele nu sunt de-ajuns. in sprijinul lor vin gesturile, postura, mimica s.a.m.d. De ce? Raspunsul vizeaza functiile comunicarii nonverbale. Care este structura comunicarii nonverbale? Cu alte cuvinte, ce semne, coduri si canale de comunicare folosim? Dar mai intai sa precizam intelesul termenilor fundamentali ai comunicarii nonverbale cu care vom opera in continuare, urmand indeaproape excelenta lucrare Modele ale comunicarii pentru studiul comunicarii de masa a lui Denis McQuail si Sven Windahl (1982/2001, 11-13).

 

Prin „comunicare“ vom intelege orice transmitere a informatiilor, ideilor si emotiilor de la o entitate sociala (persoana, grup uman, colectivitate) la alta prin intermediul mesajelor. Daca etimologia conceptului de „comunicare“ este clara: communico, are, avi, atum semnifica, in limba latina, actiunea de a face ceva comun, de a imparti cu cineva, de a impartasi (vezi Gh. Gutu, 1993, 89), nu acelasi lucru se poate spune despre intelesul termenului in literatura de specialitate. in urma cu peste treizeci de ani, Franck E.X. Dance (1970) enumera nu mai putin de cinsprezece sensuri ce pot fi asociate termenului de comunicare:
 

 

1) schimb verbal de ganduri sau idei; 2) proces prin care noi ii intelegem pe altii si, alternativ, ne straduim sa fim intelesi de ei; 3) interactiune (chiar la nivel biologic); 4) proces care ia nastere din nevoia de a reduce incertitudinea, de a actiona efectiv si de a apara sau intari eul; 5) proces de transmitere a informatiilor, ideilor, emotiilor sau priceperilor prin folosirea simbolurilor (cuvinte, imagini, figuri, diagrame etc.); 6) transfer, schimb, transmitere sau impartasire; 7) proces care uneste partile discontinue ale lumii vii; 8) proces care face comun mai multora ceea ce este monopol al unuia sau al unora; 9) totalitatea mijloacelor de transmitere a mesajelor militare, a ordinelor etc. (telefon, telegraf, radio, curieri); 10) proces de indreptare a atentiei catre o alta persoana in scopul reproducerii ideilor; 11) raspuns discriminatoriu (sau constant) al unui organism la un stimul; 12) transmitere a informatiei (care consta din stimuli constanti) de la o sursa la un receptor; 13) proces prin care o sursa transmite un mesaj catre un receptor cu intentia de a-i influenta comportamentele ulterioare; 14) proces de tranzitie de la o situatie structurata in general la o alta situatie, aflata intr-o forma perfecta; 15) mecanism prin care se exercita puterea (apud Gh.-I. Farte, 2004, 16).

 

Comunicarea poate fi „verbala“, cand informatia este transmisa prin limbajul articulat (oral sau scris), sau „nonverbala“, cand nu folosim acest limbaj. Termenul de „comunicare nonverbala“ are o sfera mai larga decat cel de „comportament nonverbal“, care desemneaza modificarea intentionata sau neintentionata a pozitiei corpului unei persoane in raport cu un sistem de repere spatiale sau schimbarea pozitiei componentelor corporale ale acestuia (cap, trunchi, membre etc.) in raport cu un sistem de axe rectangulare, in afara actiunii directe a altor persoane prin producerea sau limitarea fortata a miscarilor corporale sau prin deplasarea in spatiu a respectivelor persoane fara acordul acestora.

 

Ca si comunicarea verbala, comunicarea nonverbala poate fi modelata in termenii de emitator, receptor, mesaj, canal de comunicare, efect, feedback si context al actelor de comunicare. „Emitatorul“ este sursa mesajelor; „receptorul“ este destinatarul. „Mesajul“ are o semnificatie care este „codificata“ (tradusa intr-un cod, intr-un sistem de semne, adecvat canalului de comunicare si receptorului) de catre emitator si „decodificata“ (re-tradusa) de catre receptor. Decodificarea mesajelor comunicarii nonverbale trebuie sa aiba in vedere contextul cultural, informatiile culturale asociate unui act de comunicare. Unele culturi sunt inalt contextuale (se acorda o importanta deosebita contextului in stabilirea sensului unei comunicari), altele sunt slab contextuale. In culturile inalt contextuale, durata discutiilor de prezentare a unei firme, de exemplu, este mai mare decat in culturile slab contextuale.

 

Cand se stabilesc intalniri de afaceri, trebuie sa se aiba in vedere acest element al cronemicii, al comunicarii nonverbale prin intermediul perceperii si utilizarii timpului (a se vedea subcapitolul rezervat cronemicii). Sunt inalt contextuale culturile chineza, coreeana, japoneza si slab contextuale culturile nord-americana, din Australia si din Europa de Nord – dupa cum s-a constatat in unele cercetari (R.E. Dulek, J.S. Fielder si J.S. Hill, 1991). in culturile slab contextuale un gest ramane un gest, semnificatia lui este luata in considerare fara a fi ajustata dupa imprejurari. Acest lucru se va vedea foarte clar cand vom discuta despre tabuul atingerilor (contactul cutanat).

 

Apreciem ca, in ceea ce ne priveste, ca romani, apartinem unei culturi mediu contextuale, ca si grecii, spaniolii sau italienii. Totusi, sa luam aminte la semnalele nonverbale, sa fim atenti cum le decodificam si, totodata, sa ne controlam cat mai bine gesturile, postura, expresiile faciale etc., daca dorim sa dobandim o competenta de comunicare nonverbala.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comunicare nonverbala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREcomunicare nonverbala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...