Curs Bazele comunicarii

Incarcat la data: 13 Martie 2013

Autor: Anya Produ

Pret: Gratuit

Numar pagini: 114

Tip fisier: zip

Marime fisier: 205 kb

Comunicarea este un proces psihic complex, realizat intre doua sau mai multe persoane (sau cu sine insuși) unde are loc un schimb de informatie, de emotii, sentimente, atitudini, interese cu scop de relationale sau influenta.


Ce este comunicarea

Nevoia de a comunica, de a transmite sau afla de la semenii nostri idei, informatii, sentimente este o trasatura fundamentala a omului, devenind o necesitate vitala.     

Psihologul Osgod sustine ca comunicarea este un proces de schimb de informatii (la oameni apare necesitatea de a comunica cand au informatii). Argailo determina comunicarea ca un proces bilateral, ca schimb de informatie si de iniei actiune reciproca dintre oameni. Mai tarziu, psihologul american sibutani, pentru prima data sustine ca in procesul comunicarii are loc nu numai transmiterea informatiei dar si interactiunea reciproca dintre oameni. Comunicarea, inteleasa in sensul sau larg, ca act tranzactional, inevitabil in situatii de interactiune, devine esentiala, fundamentala atat pentru viata personala cat si pentru cea sociala a individului.

Comunicarea ca act, sistem, cod sau mijloc sta la baza organizarii si dezvoltarii sociale, influentand raporturile pe orizontala si verticala intre oameni - intervenind chiar in aspiratiile lor intime, dar si in cunoasterea realitatii. Actul comunicarii se realizeaza prin intermediul imaginilor, notiunilor, ideilor, avand un continut informational faciliteaza manifestarea conduitelor umane afective, producand consonanta sau disonanta psihica, efecte de acceptare sau refuz, concordanta sau ne concordanta a trairilor noastre.
     
Cu ajutorul comunicarii se pot transmite trebuinte, aspiratii, imbolduri spre actiune, fapt care ne arata existenta unui continut motivational actiune generic umana, comunicarea initiaza, declanseaza sau chiar stopeaza activitati, evidentiaza rezistenta la efort - componenta a continutului volitional al psihicului uman. Global, se accepta ca toata existenta noastra psihica este implicata in comunicarea specific umana. Actul comunicarii se realizeaza prin intermediul imaginilor, notiunilor, ideilor, avand un continut informational faciliteaza manifestarea conduitelor umane afective, producand consonanta sau disonanta psihica, efecte de acceptare sau refuz, concordanta sau neconcordanta a trairilor noastre.

Pe drept cuvant, acelasi teoretician francez Bernard Voyenne. afirma ca „schimbul de informatii, de idei, intercomprehensiunea sunt pentru societate tot asa de importante ca si respiratia pentru organism”.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Bazele comunicarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: suport de curscurs comunicarebazele comunicarii