Dosarul de presa

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2012

Autor: daniela fartat

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17742 kb

Caracteristici generale
Dosarul de presa este o „unealta indispensabila de comunicare cu mass-media" (Ph. Bachman, 1994, p. 105), fiind format dintr-o „colectie de materiale cu caracter informativ, destinate jurnalistilor" (O. Baskin, C. Aronoff, 1992, p. 220).

 

Documentele incluse in dosarul de presa se refera la anumite informatii, care sunt prezentate „mult mai detaliat decat intr-un comunicat de presa" (C. Schneider, 1990, p. 132). De aceea dosarul de presa reprezinta „o veritabila carte de vizita a unei organizatii, stand la baza tuturor contactelor cu presa; el ofera un fond documentar in care gazetarii pot gasi informatii generale despre activitatea acesteia sau anumite detalii referitoare la personalitatea specifica a organizatiei" (E. Dupuy, Y. Cintas, 1990, p. 112).


Dupa alti autori, dosarul de presa este „un instrument esential" al comunicarii dintre o organizatie si mass-media deoarece el este „indis¬pensabil in foarte multe ocazii (conferinte de presa, voiaje de presa, contacte personale cu jurnalistii), materializand mesajul organizatiei referitor la un subiect determinat" (C. Darroy et alii, 1990, p. 45; pentru alte prezentari vezi Ph. Morel, 1988, pp. 92-98, S. Lahanque, F. Solatges, 1991, pp. 55-58, J.P. Rosart, 1992, pp. 71-74).


De multe ori, reprezentantii biroului de presa isi pun urmatoarea intrebare : „Ce este mai eficient, un dosar de presa sau un comunicat ? ". Raspunsul corect este dat de interesul si densitatea informatiei pe care vrem sa o distribuim. Tocmai din aceasta cauza este greu de stabilit o regula prin care sa se indice clar cand este cazul sa se trimita un comunicat si cand trebuie intocmit un dosar de presa, in alegerea instrumentului de comunicare intervin mai multe variabile : noutatea si originalitatea informatiei, incadrarea ei in contextul general, factorul „timp", publicul vizat.

 

Astfel, cu cat o informatie are implicatii in mai multe domenii (economic, social, politic, interes uman) si poate fi abordata din mai multe unghiuri, cu atat are sanse mai mari sa devina tema unui dosar de presa. Nu trebuie uitat insa factonil „timp", care, de multe ori, obliga organizatia sa aleaga solutia comunicatului (evenimentul trebuie exploatat cat mai repede) in detrimentul dosarului, a carui eloborare solicita mai mult efort si timp.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dosarul de presa". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREMASS-MEDIAdosar de presa
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...