Introducere in teoria comunicarii

Incarcat la data: 28 Aprilie 2013

Autor: ioana gabriela

Pret: Gratuit

Numar pagini: 183

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1293 kb

Despre termenul de comunicare, inteleasa ca transmitere/ receptionare a mesajelor orale, scrise sau de alta natura, prin intermediul carora o persoana sau un grup uman primesc informatii referitoare la un domeniu oarecare al realitatii inconjuratoare, literatura stiintifica incepe sa ofere studii mai bogate abia in acest secol.

Cuvantul, ca atare este, insa, mult mai vechi. El deriva din latinescul communicatio4, care insemna a transmite informatii, dar si a discuta sau a interrela tiona; se considera ca, prin intermediul comunicarii, se stabililea o legatura cu cineva, si se transmitea, sub forma de mesaje, informatii explicite (adica date numerice, descrieri de fapte, notiuni exprimate oral, in scris ori prin semnale, potrivit unui cod antestabilit) si implicite (cele care rezulta din contextul comunicarii, din gestica si mimica ce insotesc mesajul verbal, ori din aspectul sau din forma textului).

In fondul lexical romanesc cuvantul comunicare are o dubla dimensiune, respectiv “sacra si comunitara”: initial, “intelesul cultural, ecleziastic al latinescului communicare, mostenit sub forma cuminecare”, avand, in toate limbile romanice, “acelasi sens, de a se impartasi de la, a se impartasi intru ceva”7; ulterior, sensul laic, prin preluarea recenta, pe cale savanta a cuvantului reprezentat de neologismul comunicare. Constantin Noica delimiteaza semnificatiile, celor doua cuvinte, astfel:
“Comunicarea este de ceva, cuminecarea e in sanul a ceva, intru ceva…Comunicarea e de date, de semnale sau chiar de semnificatii si intelesuri; cuminecarea e de subintelesuri”.

Pentru cei mai multi dintre noi, in mod uzual, verbul “a comunica” inseamna “a aduce la cunostinta”, “a da de stire”, “a spune” sau “a informa”. Autorii lucrarii “Stiinta comunicarii” sustin ca, in general, orice dictionar explicativ mentioneaza trei semnificatii, partial suprapuse, ale cuvantului comunicare:
- instiintare, aducere la cunostinta;
- contacte verbale in interiorul unui grup sau colectiv;
- prezentare sau ocazie care favorizeaza schimbul de idei sau relatiile spirituale. in dictionarele franceze sunt numeroase definitii ale comunicarii, apropiate sau divergente, care se refera la:
- schimb, relatii, a impartasi;
- a stabili o relatie, actiunea de a comunica un lucru cuiva;
- mijlocul prin care comunicam (media, drum);
- a impartasi ceva cuiva;
- a pune in comun idei sau interese, pana la schimbul comercial sau la o figura retorica prin care se cere aprobarea auditorilor etc.


Si Dictionarul explicativ al limbii romane - DEX acorda verbului “a comunica” urmatoarele sensuri:
- a face cunoscut, a da de stire, a informa a instiinta, a spune;
- (despre oameni, comunitati sociale etc.) a pune in legatura, in contact cu…; a vorbi cu…

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Introducere in teoria comunicarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs comunicareintroducere in teoria comunicarii