Metode si metodologii de cercetare in stiintele comunicarii

Incarcat la data: 15 Iunie 2010

Autor: Rosescu Alina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 228 kb

Stiintele comunicarii ca si celelalte stiinte sociale au nevoie de o metodologie, de anumite metode cu ajutorul carora sa cerceteze diferite teme, diferite subiecte din domeniul comunicarii. Metodologia ca notiune distincta inseamna o anumita cale de urmat si isi are originea in cuvintele grecesti methodes = cale, drum si legos = teorie. In cadrul unei metodologii avem mai multe metode, dar putem avea si tehnici si proceduri, termenii acestea merg de la general spre particular.

In domeniul stiintelor comunicarii suntem interesati in mod deosebit de studierea opiniilor, a opiniei publice, a preferintelor. Opiniile sunt sisteme de preferinte in legatura cu diverse obiecte, exprimate atunci cand e vorba de o opinie publica de un numar semnificativ de persoane in legatura cu probleme de interes mai general.

Cum se formeaza opiniile?
Modelul cauzalitatii in palnie
In general vorbind avem anumiti factori de la care pornim in formarea opiniilor.
Cum putem studia diferitele opinii?
Ele pot fi studiate prin intermediul anchetelor sociale, de opinie. Cand vorbim de anchete, de sondaje de opinie trebuie sa stim din capul locului ca exista 2 situatii specifice:
1.Situatia in care putem investiga intreaga populatie ce ne intereseaza – recensamantul
2.Situatia in care nu putem investiga intreaga populatie si suntem obligati sa apelam la esantioane (punct de pornire intr-o cercetare), adica numai la un grup din acea populatie
Pentru ca cercetarea pe un esantion sa fie valida e nevoie ca esantionul sa respecte cateva cerinte:
a)Esantionul trebuie sa fie reprezentativ pentru populatia din care este extras
b)Esantionul trebuie sa aiba aceeasi structura cu structura populatiei din care a fost extras

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metode si metodologii de cercetare in stiintele comunicarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICARECURSMETODECERCETAREMetodologiimodele ale comunicarii