Teoria comunicarii

Incarcat la data: 20 Februarie 2011

Autor: tutuianu carmen

Pret: 80 credite

Numar pagini: 208

Tip fisier: zip

Marime fisier: 301 kb

Teoria comunicarii

Cercetarea la care ne angajam este centrata pe atingerea urmatoarelor trei obiective majore: (a) construirea unui model acurat al comunicarii, (b) determinarea regulilor constitutive sau necesare ale comunicarii si
(c) identificarea unor norme de eficienta, respectiv a unor norme morale care contureaza forme de comunicare cat mai dezirabile din punct de vedere social.

   
Privit ca „sistem teoretic sau material cu ajutorul caruia pot fi studiate indirect proprietatile sau transformarile altui sistem, mai complex, cu care primul sistem prezinta o analogie“1, modelul este un instrument indispensabil oricarei investigatii stiintifice. Cu ajutorul lui, un domeniu de obiecte, stari de lucruri, fenomene, evenimente, procese etc. devine inteligibil si controlabil.
   
in principiu, toate domeniile supuse cercetarii admit o pluralitate de modele, care pot fi diferentiate si comparate in raport cu sase valori teoretice fundamentale: (a) validitatea, (b) predictibilitatea, (c) precizia, (d) consistenta, (e) completitudinea si (f) utilitatea2. Un model este cu atat mai acceptabil si, implicit, cu atat mai legitim sub raport teoretic cu cat sunt asigurate intr-o mai mare masura (a’) corespondenta3 partilor acestuia cu elementele domeniului la care se aplica, (b’) posibilitatea prezicerii evolutiei obiectelor si faptelor din domeniu, (c’) exactitatea cuprinderii obiectelor observate in sferele conceptelor utilizate, (d’) compatibilitatea sau noncontradictia asertiunilor formulate, (e’) generalizarea rezultatelor partiale obtinute la intregul domeniu abordat si (f’) foloase remarcabile in planul cunoasterii si in cel al vietii sociale.
   
Fenomen complex si pervasiv, comunicarea se preteaza utilizarii mai multor modele, din perspective teoretice diferite. Ea poate fi tratata de catre psihologi ca tip aparte de comportament, de catre sociologi ca factor decisiv de socializare, de antropologi ca instrument de constituire si raspandire a culturii, de semioticieni ca proces de configurare si reconfigurare a semnificatiilor semnelor etc., etc. Sub rezerva asumarii explicite a partialitatii cercetarii si a intrunirii celor sase valori teoretice mentionate mai sus, toate aceste modele si abordari sunt utile si legitime.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria comunicarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMUNICAREComunicarii;teoria generala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...