Functionarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare din Romania

Incarcat la data: 08 Martie 2010

Autor: spinu adriana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 194 kb

In cadrul procesului complex de formare si redistribuire a capitalurilor in economie, tranzactiile efectuate de intermediarii financiari, institutii ce mijlocesc legaturile dintre entitatile economice cu excedente de trezorerie si cele cu deficite de trezorerie, au dobandit doua functii economice interdependente: a) crearea monedei (mijloacelor de plata) si b) redistribuirea monedei de la o entitate economica la alta.

Intre tranzactiile financiare prin care se creeaza si se desfiinteaza moneda si tranzactiile financiare prin care moneda existenta este redistribuita de la o entitate economica la alta exista o stransa impletire, ajungandu-se la integrarea proceselor, denumite in mod traditional monetare, cu procesele, denumite in mod traditional financiare. Intermediarii financiari care au ca functie principala crearea si desfiintarea monedei, denumiti intermediari monetari, sunt mult mai bine cunoscuti sub denumirea de institutii de credit, iar in cadrul acestora cele mai cunoscute sunt bancile.

Ansamblul institutiilor monetare dintr-o tara, cu o organizare si functionare specifica, relatiile dintre acestea, precum si pietele reglementate pe care opereaza (piata monetara si piata valutara) formeaza sistemul bancar national. in economia de piata sistemul bancar are o structura piramidala: in varful piramidei se afla banca centrala, denumita si banca de emisiune, iar la baza piramidei o multitudine de banci obisnuite, denumite banci comerciale (de depozit), precum si institutii de credit cu statut legal special, cunoscute sub denumirea de banci si institutii de credit specializate.

Prin acordarea de credite, cumpararea de devize, titluri de valoare, metale pretioase si alte active nemonetare, banca centrala, bancile comerciale si celelalte banci si institutii de credit pun in circulatie mijloace de plata, adica creeaza moneda sub forma de numerar si moneda de cont, distribuind astfel putere de cumparare: - banca centrala creeaza moneda primara prin emisiunea de bancnote si monede, prin operatiuni de refinantare a celorlalte banci si institutii de credit, prin cumpararea de titluri de valoare de pe piata monetara interbancara, prin cumpararea de devize de pe piata valutara sau de la Ministerul Finantelor Publice, precum si prin cumpararea de alte active nemonetare; - celelalte banci si institutii de credit, care sunt excluse de la privilegiul emisiunii de bancnote si monede, creeaza doar moneda de cont, prin monetizarea unor active nemonetare, in cadrul tranzactiilor efectuate cu agentii economici nebancari (societati comerciale si alte entitati economice, inclusiv institutiile financiare nebancare), cu asociatii, fundatii si alte entitati cu conturi bancare, precum si cu persoanele fizice, prin conturile personale ale acestora.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Functionarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare din Romania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSContabilitate bancarainstitutii publicepiete financiare
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...