Bazele contabilitatii intreprinderilor

Incarcat la data: 31 Ianuarie 2012

Autor: nicoara ioan

Pret: Gratuit

Numar pagini: 51

Tip fisier: zip

Marime fisier: 433533 kb

CAPITOLUL 1
INTRODUCERE IN STIINTA CONTABILITATII


1.1. Scurt istoric al contabilitatii


Succesul in afaceri, prosperitatea si progresul nu pot fi detasate de interventia directa a contabilitatii, asa dupa cum spune si John Maynard Keynes: „putine lucruri in afara de ideile economistilor guverneaza lumea”.


Eminentul profesor Emil Horomnea, din centrul academic Iasi, spunea „putem iubi sau detesta contabilitatea si pe cei care o profeseaza, dar niciodata nu vom avea dreptul de a nega utilitatea ei practica, simbioza acesteia cu praxisul economic”.


Contabilitatea ca stiinta a aparut cu multe secole in urma, mare poet Goethe fiind de parere ca este „una din cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc, pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria sa”.


Putem spune ca primele forme se suprapun cu aparitia primelor colectivitati umane, in care schimburile si tranzactiile au luat o asemenea amploare incât nu mai puteau fi memorate – astfel a aparut necesitatea ca acestea sa fie insemnate pe peretii grotelor, pe piei de animale, pe copaci, pe tablite de lut, etc. Aceasta tehnica a evoluat de la contabilitatea memoriala la contabilitatea in partida simpla si apoi la contabilitatea in partida dubla.


Contabilitatea in partida simpla reflecta incasarile si platile generate de tranzactiile dintre agentii economici. Contabilitatea in partida dubla urmareste doua aspecte cu privire la bunurile patrimoniale: al existentei lor reale si al provenientei acestora.


Desi au existat mai multi cercetatori, este considerat parinte al contabilitatii calugarul italian Luca Paciolo, care a publicat in anul 1494 la Venetia, lucrarea intitulata: Summa di arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita. in capitolul 9 din sectiunea X, intitulat Tractatus de computis et scripturis sunt prezentate principiile fundamentale ale contabilitatii in partida dubla. Paciolo a incercat pentru prima data sa dea o definitie contabilitatii: ” tot ceea ce dupa parerea negustorului ii apartíne pe lume, precum si toate afacerile mari si marunte in ordinea in care au avut loc”.


Acest tratat de contabilitate a stat la baza lucrarilor de contabilitate formulate de cercetatorii europeni. Profesiunea contabila liberala a aparut mult mai târziu, in secolul al XVIII-lea, o data cu crearea primului corp al contabililor in Marea Britanie (Institutul Scotian al Contabililor Autorizati, in 1854).

 

Tehnica partidei duble nu a cunoscut o schimbare semnificativa de-a lungul timpului; in schimb, s-a schimbat perspectiva asupra obiectului, scopului si continutului raportarilor contabile. Pornind de la simpla evidenta a averii negustorului si a afacerilor lui, prin implicatiile sale sociale, s-a ajuns la transformarea contabilitatii intr-un sistem informational care influenteaza distributia resurselor la nivelul intregi economii.
 

 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Bazele contabilitatii intreprinderilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CONTABILITATEBAZELE CONTABILITATIIintreprinderi
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...