Curs contabilitate: evolutia, definirea si obiectul de studiu al contabilitatii

Incarcat la data: 02 Decembrie 2010

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 70

Tip fisier: zip

Marime fisier: 124 kb

Cu mii de ani in urma oamenii au simtit nevoia sa consemneze fapte si intamplari din viata lor. Forme rudimentare ale evidentei se pierd in negura timpului. Cercetatorii au descoperit veritabile registre ale evidentei numerice conduse sub forma crestaturilor pe oase de animale sau pe peretii grotelor, a sforilor de diferite culori innodate, a gravurilor pe tablite de argila, a consemnarilor pe frunze de papirus, pe pergament si mai tarziu pe hartie.

In Evul Mediu, marile seniorii si ordine religioase posedau sau gestionau bogatii imense care trebuiau controlate cu ajutorul unei evidente economice. Aces¬te registre ale evidentei economice evolueaza treptat spre registrele contabilitatii.

Registrele contabile consemnau creantele, obligatiile in ordine cronologica, fara nici o clasificare sau grupare a acestora. Aceste registre formau „contabilitatea memoriala” care a evoluat treptat spre „contabilitatea in partida simpla” si, mai tarziu, spre „contabilitatea in partida dubla”, asa cum vom arata in paragraful de mai jos.
in anul 1494 calugarul si matematicianul Luca Paciolo publica la Venetia enciclopedia matematica intitulata Summa de arithmetica, geometria, proportiuni et proportionalita. in capitolul IX al acestei lucrari intitulat Tractatus de computis et scripturis sunt prezentate principiile fundamentale ale contabilitatii in partida dubla.

Luca Paciolo nu este inventatorul contabilitatii in partida dubla, el este un talentat popularizator al practicilor contabile ale negustorilor din Venetia. Scrierile lui Paciolo au influentat literatura contabila din tarile Europei, timp de trei secole, contribuind la generalizarea contabilitatii in partida dubla.

SCOPUL CURSULUI
- familiarizarea studentilor cu terminologia contabila elementara;
- deprinderea de catre studenti a logicii contabile de baza;
- intelegerea de catre studenti a unor notiuni precum:
– active
– datorii
– situatie neta
– cheltuieli
– venituri

OBIECTIVELE CURSULUI
- prezentarea de la simplu la complex a notiunilor contabile;
- fixarea notiunilor de baza prin exercitii si exemple concrete;
- prezentarea elementelor care definesc pozitia financiara si performantele
   intreprinderii prin anticiparea notiunii de bilant si cont de profit si pierdere;
- incadrarea fiecarui element de activ, datorie si situatie neta, cheltuiala sau venit, fie in bilant fie in contul de profit si pierdere pornind de la interactionarea dintre acestea din urma.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs contabilitate: evolutia, definirea si obiectul de studiu al contabilitatii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CONTABILITATEFINANCIAREcurs finante
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...