Piete de capital - definitie, caracteristici

Incarcat la data: 07 Octombrie 2010

Autor: daniela tudor

Pret: 100 credite

Numar pagini: 161

Tip fisier: zip

Marime fisier: 550 kb

3 (2 review-uri)

Bursele de valori sunt centre ale vietii financiare unde se fac vanzari/cumparari de hartii de valoare (actiuni, bonuri de tezaur) si produse bursiere noi (optiuni, contracte futures pe indici de bursa, etc.)- Bursele de valori indeplinesc functii majore in circuitul capitalurilor in economie, constituind un indicator general al climatului de afaceri din spatiul economic national si international, in care isi exercita influenta.

Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre agenti economici sau catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri.

Existenta pietei de capital este determinata de cererea de capital pentru necesitati curente de trezorerie si pentru investitii si, totodata, este conditionata de un proces real de economisire ca fundament al ofertei de capital.
Piata de capital leaga emitentii hartiilor de valoare cu investitorii individuali si institutionali prin intermediul brokerilor. dealerilor si al societatilor de intermediere a tranzactiilor cu valori mobiliare.

Piata de capital functioneaza, asadar, ca un mecanism de legatura intre cei la nivelul carora se manifesta un surplus de capital (investitorii) si cei care au nevoie de capital (emitentii). Conceptul de piata de capital are insa conotatii mult mai profunde ce decurg din relatii de alocare a resurselor disponibile in scopul fructificarii acestora si al satisfacerii cererii de capital dintr-o economie.

Din punctul de vedere al sferei sale de cuprindere. In literatura de specialitate s-au structurat doua conceptii referitoare la piata de capital: conceptia anglo-saxona si conceptia continental-europeana (de sorginte franceza). in conceptia anglo-saxona, piata de capital formeaza impreuna cu piata monetara ceea ce se numeste, cu un termen atotcuprinzator, piata financiara. in acest context, piata de capital este sinonima cu piata valorilor mobiliare (securities market) si asigura investirea capitalurilor pe termen mediu si lung.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Piete de capital - definitie, caracteristici". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs contabilitatepietele de capital