Bazele teoretice ale asigurarilor

Incarcat la data: 22 Aprilie 2010

Autor: angela

Pret: 80 credite

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 304 kb

Existenta individuala si social-umana se grefeaza pe aceste necesitati si trebuinte a caror satisfacere justifica si orienteaza activitatea economica a omului. Natura si intensitatea acestor necesitati si trebuinte se afla in corelatie cu stadiul de dezvoltare economica sociala si culturala a indivizilor si a societatii in ansamblu. Evident, trebuintele elementare ale omului (hrana, imbracaminte, habitat etc.) sunt esentiale in raport cu o anumita limita a nivelului de trai.

Intre nivelul de trai si sfera necesitatilor umane exista un raport de corelatie. Cu cat creste nivelul de trai, cu atat se diversifica sfera trebuintelor si necesitatilor individuale si socialumane. Unele trebuinte pot fi satisfacute imediat sau intr-un orizont de timp apropiat. Altele, sunt posibile, intr-o anumita eventualitate, dar sub spectrul nesigurantei, inceritudinii. Recunoastem sau nu, omul ramane, macar in parte, sub vremi. Nu poate prevedea totul si nu intotdeauna evenimentele decurg asa cum au fost prevazute, fie ca se refera la viata indivizilor, persoanelor, fie ca privesc cadrul natural sau social-economic in care evolueaza.

Observatiile de ordin statistic evidentiaza realitatea si regularitatea producerii unor evenimente, pericole, generate de factori naturali sau de insasi activitatea oamenilor, intr-un teritoriu anume, pagubele produse putand fi evaluate macar cu aproximatie. Incertitudinea consta in faptul ca nu pot fi identificate subiectele (persoanele, agentii economici etc.) asupra carora planeaza pericolelel respective, intensitatea si momentul producerii evenimentului (pericolului) respectiv.

Dezvoltarea societatii invedereaza stradaniile individuale si colctive de prevenire a unor evenimente nedorite (pricinuite de calamnitati ale naturii, da accidente, de boli si de efecte ale imbatranirii etc.) ori de limitare a pagubelor ce le genereaza si de acoperire, deci de inlaturare a efectelor acestor evenimente. Omul a contruit sisteme de irigatii, a plantat paduri si perdele de protectie, a construit baraje, diguri, a luat masuri de protectie in domeniul sanatatii publice, a initiat actiuni zoo-veterinare, a initiat un cadru organizat de prevenire si combatere a incendiilor, a luat masuri de siguranta in functionarea mijloacelor de transport, a intensificat masurile de imbunatatire a asistentei sanitare si de conservare a bunurilor si averii.

Cu toate masurile intreprinse, omul a ramas neputincios in fata unor evenimente generatoare de mari pagube, cum sunt calamnitatile naturii (seisme, uragane, ploi torentiale, grindina, furtunile etc.). Apoi stiinta, tehnologia si tehnica moderna, alaturi de avantajele pe care le genereaza pentru existenta si dezvoltarea social-umana, se insotesc cu cresterea frecventei unor accidente. Faptul mobilizeza societatea si populatia in gasirea unor metode eficiente de aparare, deci de prevenire, dar si de compensare a eventualelor pagube pricinuite.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Bazele teoretice ale asigurarilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSASIGURARICONTABILITATE