Strategia si politica administrarii lichiditatii bancii

Incarcat la data: 14 Iunie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 32 kb

Lichiditatea este o proprietate generala a activelor, care exprima capacitatea lor de a fi transformate rapid si cu o minima. O banca se considera lichida daca ea are acces la mijloacele banesti, care pot fi atrase la un cost rezonabil si in acel moment, cind exista necesitatea in ele. Respectiv, pentru o banca lichiditatea exprima nu numai activele proprii, care pot fi transformate cu cheltuieli minime de bani si de timp in lichiditati, ci si accesul la surse externe cu calitatile-respective(cel mai des credite interbancare si de refinantare).

Lichiditatea unei banci exprima capacitatea acesteia de a-si finanta operatiunile sale curente. Pierderea acestei capacitati este simptomul problemelor financiare in banca data. Una din sarcinile conducerii bancii reprezinta estimarea si acoperirea in mod corect a nevoilor de lichiditate bancara. Detinerea unei lichiditati in excedent fata de necesitatile bancii poate afecta profitabilitatea bancii, iar lipsa necesarului strict o poate face insolvabila intr-un anumit moment. Pozitia lichida a bancii (necesarul de lichiditati) poate fi analizata sub 2 aspecte:

1.    Sub aspectul cererii
Retragerea de catre clienti a banilor de pe conturile sale
Avalansa cu cereri de credite pe care banca ar dori sa le onoreze.
Rambursarea de catre banca a creditelor interbancare sau de refinantare luate de la BN
Achitarea impozitelor si plata dividendelor(nccesitati temporale, previzibile)
2.    Sub aspectul ofertei.
Primirea depozitelor de la clienti
Achitarea creditelor acordate anterior
Incasari de la vinzarea serviciilor bancare
Vinzarea activelor bancare
Imprumuturi pe piata monetara
Astfel pozitia lichida a bancii se calculeaza ca:
PL = Oferta de Mijloace Lichide - Cererea de Mijloace Lichide   
Daca PL< 0 banca se va infrunta cu un deficit de lichiditati si va fi nevoita sa gaseasca resurse de finantare ale deficitului, inclusiv tinind cont de termenul, in care ea va avea nevoie de ele.
Daca PL > 0 banca se va infrunta cu un excedent de lichiditati si va fi nevoita sa caute plasamente noi pentru a nu pierde profitabilitatea resurselor. O importanta primordiala in gestiunea lichiditatii o au factorii temporali.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Strategia si politica administrarii lichiditatii bancii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPoliticaADMINISTRAREcontabilitatea bancilor
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...