Comparatoare electronice

Incarcat la data: 03 Ianuarie 2011

Autor: Georgiana Dumitru

Pret: 50 credite

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 119 kb

Comparatoarele electronice sunt circuite electronice care primesc la intrare un semnal analogic si in functie de valoarea acestuia comuta iesirea intr-o stare numerica bine precizata. Starea iesirii poate fi la un nivel V0L mic de tensiune, stare numita „0” logic si notata uneori cu „L” (Low) sau poate fi la un nivel V0H mare de tensiune, stare numita „1” logic si notata uneori cu „H” (High).

Tensiunea de prag VP este acea tensiune de intrare care separa cele 2 nivele ale tensiunii in iesire. Spre exemplu, in figura 5.1, sunt prezentate formele de unda la intrarea unui comparator la care iesirea este definita astfel Vi – VP < 0 => V0 = VOL , Vi – VP > 0 => V0 = VOH. Pentru (Vi < VP) iesirea este in starea L iar pentru (Vi >VP) iesirea este in starea H.

Uneori comparatorul poate lucra conform logicii inversate fata de situatia din figura 5.1 (Vi > VP ® VOL, Vi < VP ®VOH). Observatie : De fapt circuitele de comparatie integrate au doua iesiri, una notata Q care stabileste V0H pentru Vi > VP si alta notata -Q care stabileste V0H pentru Vi < VP.

Comparatoarele fara reactie au o caracteristica de transfer cu tranzitia iesirii exact la valoarea VP, ca in figura 5.2. Comparatoarele cu reactie pozitiva determina o caracteristica de transfer cu histerezis, in sensul ca tranzitia L®H are loc la o tensiune Vpm diferita de tensiunea VpM la care are loc tranzitia H® L , ca in figura 5.3. Astfel spus starea H se mentine si pentru tensiuni de intrare mai mici decat tensiunea la care s-a stabilit. Starea H a iesirii s-a stabilit la VpM si se mentine, la scaderea tensiunii de intrare, pana se creeaza conditii de basculare inversa ( pana cand Vi = Vpm) Starea L se mentine, la cresterea tensiunii de intrare , in tot intervalul Vpm , VpM.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comparatoare electronice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INGINERIEcomparatoare electronice
Pulover cu aspect catifelat si aplicatii cu margele Pulover cu aspect catifelat si aplicatii cu margele CaracteristiciTip: puloverGen: feteculoare: gri inchisMaterial: bumbacStil: casualCroiala:...
Rochie Black Flower Rochie Black Flower O alegere eleganta cu o nota joviala este aceasta rochie scurta, mulata cu maneci trei sferturi....