Izvoarele dreptului

Incarcat la data: 07 Aprilie 2013

Autor: Razvaneanu Ioana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 14 kb

Concept: desemneaza sursele dreptului si are 2 acceptiuni:

1. Izvoarele materiale ale dreptului: sursele complexe de natura sociala si individuala, obiectiva si subiectiva care la un moment dat determina aparitia dreptului. In principiu dreptul obiectiv are ca sursa constiinta juridica a societatii filtrata de vointa de stat. Constiinta juridica la randul ei este determinata de conditiile sociale economice si politice in care traiesc indivizii.

2. Izvoarele formale ale dreptului denumite si forme de exprimare ale dreptului: acestea sunt formele exterioare sub care ni se infatiseaza normele juridice.

TGD consacra urmatoarele izvoare formale:

1. Obiceiul sau cutuma: a reprezentat un important izvor de drept in epoca antica si feudala, in prezent este un important izvor de drept, in dreptul anglo-saxon, in dreptul romanesc obiceiul si-a pierdut importanta si mai este izvor de drept doar in unele materii ale dreptului privat, astfel articolul 1268 alineatu 2 din codul civil prevede „clauzele neclare dintr-un contract” se interpreteaza tinand seama de natura contractului, imprejurarile in care a fost incheiat, de interpretarea data de parti si de uzante. Potrivit art 10 alin 4 din acelasi cod prin uzante se intelege obiceiul locului si uzurile profesionale.

2. Actele normative: reprezinta cel mai important izvor de drept in dreptul romanesc, ele ni se infatiseaza ca izvoare de drept intr-o structura clar ierarhizata in varful careia se afla constitutia.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Izvoarele dreptului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTizvoarele dreptuluicursuri drept
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan