Controlul legalitatii in activitatea administratiei publice

Incarcat la data: 20 Mai 2010

Autor: Ionescu sorina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

Activitatea administratiei pblice presupune nu numai respectarea legilor, ci si a actelor normative emise de organele administrative, in limitele competentei lor. Asigurarea legalitatii presupune un control exterior obiectiv, dar si existenta unor forme de control in cadrul organelor administrative insasi.

Specificitatea acestui control consta in faptul ca este faptuit in cadrul structurii si ierarhiei administrative. Dupa natura autoritatii care il infaptuieste , controlul administrativ poate fi savarsit, fie de autoritatile publice, fie de anumite structuri din sistemul acestora.

Controlul administrativ exercitat in propriile structuri poate fi:
1.    control intern;
2.    control extern.

1.    Controlul Intern
Se exercita in interiorul organului administrativ, de conducatorul acestuia sau de functionarii desemnati de acesta, fie la cerere, fie din oficiu, fie la sesizare.
Controlul intern este definit ca fiind ansamblul formelor de control exercitat la nivelul autoritatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si cu reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace; acesta include, de asemenea, structurile organizatorice, metodele si procedurile.
Controlul intern poate fi un control general sau unul specializat.
A.    Controlul intern general se caracterizeaza prin urmatoarele:
-    Este o consecinta a subordonarii ierarhice;
-    Se exercita asupra actelor si faptelor subordonatilor;
-    Controlul se efectueaza atat din punct de vedere al legalitatii cat si al oportunitatii activitatii;
-    Functionarii ce efectueaza controlul pot lua urmatoarele masuri: anularea sau suspendarea actelor functionarilor subordonati sau se pot substitui acestora; emiterea de dispozitii obligatorii; aplicarea de sanctiuni disciplinare.
B.    Controlul intern specializat
in doctrina si legislatie acest control a fost structurat pe un control preventiv, auditul intern si pe un control de gestiune.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Controlul legalitatii in activitatea administratiei publice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSAdministratie Publicacontrolul sistemelor
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan