Curs Dreptul administrativ

Incarcat la data: 05 Martie 2010

Autor: Ada Crn

Pret: 80 credite

Numar pagini: 54

Tip fisier: zip

Marime fisier: 72 kb

Administratia publica isi concretizeaza activitatea prin acte juridica , in sensul de manifestari de vointa care au scopul de a naste, modifica sau stinge drepturi si obligatii (acte juridice) si prin diferite fapte si operatiuni materiale, concrete, administrativ productive sau prestatoare de servicii.

Scopul administatiei este sa satisfaca nevoi sociale de interes public, sa puna in executare legile, ceea ce presupune preponderenta faptelor si operatiunilor concrete materiale in raport de actele juridice.
In perioada interbelica, problema actelor care emana de la administratie era caracterizata prin sintagma actele puterii executive si se identificau 2 mari categorii de acte respectiv:
a)    actele administrative de autoritate – notiune care evoca actele nilaterale ale puterii executive guvernate de un regim de putere publica
b)    actele de gestiune – care erau actele bi sau multi-laterale ale executivului, guvernate de un regim de drept comun – respectiv contractele (lato sensu)
In doctrina postbelica ua fost utlizate 2 concepte, respectiv actul de drept administrativ – prin care se urmarea scoaterea in evidenta a regimului juridic aplicabil acestor acte, care este unul de drept administrativ si un al doilea concept actele administrative – prin care se releva cu precadere autoritatea de la care emana aceste acte, respectiv administratia publica.

Notiunea de act administrativ de autoritate , ca si cea de gestiunea s-au regasit si in doctrina si legea de dupa 1990, insa adoptarea Constitutiei din 1991 a consacrat notiunea sau conceptul de act administrativ prin art.52 din constituie potrivit careia persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului legitim, anularea actului si repararea pagubei.

Consacrare constitutionala regasim si in art. 126 alin.6 , potrivit caruia controlul juecatoresc al actelor administrative ale autoritatilor publice pe calea contenciosului administrativ este garantat cu unele exceptii, respectiv actele care privesc raporturile cu Parlamentul si cele de comandament cu caracter militar.
Daca aceste texte constitutionale folosesc expresis verbis notiunile de act administrativ exista si alte prevederi care fac referire la acesta institutie, in general , sau la categorii de acte administrative in particular exem. art. 123 alin.5 , consacra rolul Prefectului calificat in doctrina si lege (554/2004 a contenciosului administrativ) de tutela administrativa in baza caruia acesta poate sa atace in fata instantei de contencios administrativ un act al consliliului local, al celui judetea si al primarului pe care il considera ilegal, ceea ce atrage suspendarea de drept (oper legis) a actului astfel atacat. Precizam ca actele consiliului local si cele ale consiliului judetean se numesc hotarari, iar cele ale primarului dispozitii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Dreptul administrativ". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSDREPT ADMINISTRATIVacte juridiceadministratia publica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan