Drept aplicabil administratiei publice

Incarcat la data: 06 Mai 2010

Autor: flor ance

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

Administratie Publica este o componenta a puterii executive fara a fi ea insasi o putere distincta in stat, ci doar un element al uneia dintre cele 3 puteri in stat. Ea se organizeaza la nivel central si la nivel local fiind formata din 2 categorii de organe din punct de vedere al naturii acestora:

a)  - Organe ale administratiei de stat care infaptuiesc o administratie de natura statala in care se includ toate organele centrale precum si unele organe situate in organizatiile ad-tiv teritoriale cum ar fi prefectul sau serviciile publice desconcentrate sau a celorlalte organe centrale de specialitate al     ad-tiei publice.
b)  - Organe ale ad-tiei publice locale cu caracter autonom care sunt alese de colectivitatile locale prin vot universal legal, secret si liber exprimat si isi desfasoara activitatea in comune, orase si judete. Este vorba de consiliile locale care sunt organele deliberative ale autonomiei locale si functioneaza in comune, orase municipii, sectoare ale mun.Bucuresti, precum si in unitati componente ale municipiilor, subdiviziuni ad-tiv teritoriale. In al doilea rand in aceasta categorie intra primarii si sunt organe executive ale autonomiei locale. In al treilea rand sunt consiliile judetene.care sunt organe deliberative ade adm. Publice la nivel jud. pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. In al patrulea rand presedintele consiliului este autoritate executiva
    
Consiliile locale si judetene se aleg prin scrutin majoritar de lista, primarul si presedintele consiliului judetean, se aleg prin scrutin majoritar uninominal. La nivelul capitalei regasim consiliul general si primarul general cu acelasi rol.
    
O anumita particularitate are statutul primarului care in sistemul romanesc ca si cel francez, indeplineste un dublu rol:
-   de reprezentant sau agent al unitatii teritoriale care la ales si pentru care exercita majoritatea atributiilor sale;
-   de reprezentant sau agent al statului in unitatea ad-tiv teritoriala, calitate in virtutea careia exercita activitatea precum cele de stare civila, alegerilor, recesanmantului, protectia sociala, autoritatea tutelara etc.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept aplicabil administratiei publice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSAdministratie Publica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan