Drept constitutional - origini

Incarcat la data: 03 Martie 2010

Autor: vacariu ion

Pret: 50 credite

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 69 kb

1. Concept istoric: Originile istorice si filozofice ale conceptului de druri ale omului au fost plasate in doctrina juridica fie in epoca antica, fie in epoca premergatoare Secolului Luminilor. Dr. s-a preocupat de ac. concept mai tarziu insa, reglem2 jur prin care se consacra si se incearca chiar protejarea drurilor omului aparand abia dupa adoptarea primelor constitutii scrise.

Dr2 omului au aparut in istorie ca un instrument de protectie a individului in raporturile sale cu colectivitatea, avand ca principala functie limitarea puterii politice pt. a permite libera si deplina manifestare a fiintei umane. Istoria conceptului de dr2ale omului se caracterizeaza printr-o extrem de rapida si larga raspandire a sa, mai intai la nivelul continentului european si mai apoi la nivel international, intr-un context istoric, social si economic ce a favorizat si uneori chiar a jucat un rol catalizator pt. aceasta larga difuzare. Proclamarea drurilor omului in documente si texte jur internat se generalizeaza incepand cu secolul XX si se accelereaza in mod vadit in special dupa cel de-al doilea razboi mondial, astfel aparand Declaratia Universala a Dr2 Omului, adoptata la 10 decembrie 1948, precum si cele doua Pacte internat referitoare unul la dr2 politice si sociale, si celalalt la dr2 economice, sociale si culturale, adoptate impreuna in data de 16 decembrie 1966.

2. Dr2 fundamentale sunt acele dr2 subiective ale cetatenilor, esentiale pt. viata, libertatea si demnitatea ac., indispensabile pt libera dezv. a personalitatii umane, druri stabilite prin Constit si garantate prin Constit si alte legi.
3 indatoriri fundamentale-sunt acele oblig2 ale cetatenilor considerate esentiale pt. realizarea scopurilor sociale inscrise in Const. si asigurate in indeplinirea lor prin convingere sau la nevoie prin forta de constrangere a statului. Existenta ac. indatoriri se impune deoarece este de neconceput ca membrii unei colectivitati umane sa nu aiba alaturi de dr2 si anumite indatoriri, anumite oblig2 fata de soc.in care traiesc. indatoririle fundamentale mobilizeaza oamenii la realizarea scopurilor societatii, constituind in acelasi timp garantia, printre alte garantii, ca dr2 fundamentale se pot realiza efectiv. indatoririle fundamentale sunt esentiale pt. stat, in aceeasi masura in care dr2 si libertatile sunt esentiale pt cetateni. Indatoririle fundamentale sunt asigurate in realizarea lor prin convingere sau la nevoie prin forta de constrangere a statului, caci ele sunt veritabile obligatii juridice. O trasatura a indatoririlor fundamentale este aceea ca ele sunt expres formulate prin chiar textul Constit.
4 Sfera dr2 omului si cetateanului-Generatiile de dr2 Dr2 omului sunt prezentate intr-o clasificare ce cuprinde trei generatii, Astfel:
dr2 din prima generatie dr2 civile si politice (cum ar fi libertatea individuala, libertatea constiintei, libertatea de exprimare etc.), considerate ca cele mai necesare pt. afirmarea individului in rap cu puterea de stat. Dr2 si libertatile civile si politice (libertatile individuale mai ales) au aparut ca masuri de protectie a individului contra violentei si arbitrariului guvernantilor, ca revendicari ale unei pozitii jur egale in fata legii. Orice fiinta umana dispune de ac.e druri, inca de la nastere, si, teoretic, tr. sa fie in masura sa le exercite oricand. Rolul puterii de stat se reduce in aceasta situatie la protejarea libertatilor in general, prin asigurarea garantiilor de autolimitare a actiunii sale. Apoi s-au impus dr2 sociale, economice si culturale,
dr2din a doua generatie (cum ar fi dr. la munca, dr. la educatie, dr. la protectia sociala etc.). Daca dr2 civile si politice nu presupuneau, in principiu, si actiuni concrete din partea statului in afara abtinerii in fata libertatii pers. (erau si mai sunt numite si dr2 negative) dr2sociale, economice, si culturale implica din partea statului actiuni, masuri, garantii. dr2 din a doua generatie sunt recunoscute tuturor indivizilor, dar nu in considerarea calitatii lor de fiinta umana, ci ca membri ai unor categ sociale determinate (pe baza unor criterii aflate in stransa leg cu sist de productie sau cu starea lor sociala sau economica).
a treia generatie de dr2, denumite dr2 de solidaritate (cum ar fi dr. la pace, dr. la dezvoltare, dr. la un mediu inconjurator sanatos etc.). Ele exprima noi aspiratii sociale si politice, pe care orice individ le poate opune in mod valabil puterii publice. Ac. dr2 ridica insa mai multe semne de intrebare, caci nu este inca foarte clar daca titularul lor este individul sau umanitatea in ansamblul sau (in nume propriu sau in seama si pt. binele tuturor); la fel, nu este inca foarte clar daca puterea publica este cea nationala sau una internationala. Cert insa este faptul ca ele nu pot fi realizate in continutul lor de fiecare stat in parte, ci presupun necesitatea cooperarii statelor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept constitutional - origini". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTCURSDrept constitutional
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan