Cursuri drept civil

Incarcat la data: 19 Februarie 2010

Autor: socianu laura

Pret: 80 credite

Numar pagini: 50

Tip fisier: zip

Marime fisier: 76 kb

Contractele sunt : consensuale (simplul consimtamant al partilor), solemne (sa imbrace forma prevazuta de lege-ad validitatem), reale (consimtamantul sa fie insotit de traditiunea 1), aleatorii(depind de un viitor incert, un eveniment ce urmeaza sa se intample-ex asigurarea auto). Cel mai uzitat contract este cel de vanzare-cumparare.

Contractul de vanzare-cumparare

Notiune -art 1294 c civ.- vinderea este o conventie prin care doua parti se obliga intre sine, una de a transmite celeilalte un lucru iar cealalta a plati pt acesta.
Vanzarea-cumpararea e acel contract prin care o parte numita vanzator stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti numita comparator , care se obliga a plati vanzatorului pretul bunului vandut.
Obiectul vanzarii il poate forma nu numai dr de proprietate ci si drept de proprietate intelectuala, drept real, drept de creanta.

Exista anumite categorii de drepturi care nu pot forma obiectul contractului de vanzare-cumparare: drepturile cu privire la identitatea pers, dreptul la sediu(pers juridica), drepturi patrimoniale(dr de uz, de abitatie al sotului supravietuitor, de clientela),alte drepturi prevazute de lege sau stabilite prin contracte care se incheie in considerarea persoanei.
Reglementare -> c civ. Cartea a Ill-a art. 1294-1404
Caracterele juridice:
-contract sinalagmatic bilateral(se creeaza o reciprocitate si interdependenta a obligatiilor partilor contractante,creditor-debitor)
-contract cu titlu oneros(se stramuta proprietatea in schimbul unui pret)-fiecare parte contractanta urmareste obtinerea unui avantaj patrimonial,primirea unui echivalent in schimbul unei prestatii prestabilite
-contract comutativ -existenta si intinderea obligatiilor ce incumba partilor contractante este cunoscuta de catre acestea din momentul in care s-a incheiat contractul, iar acestea nu depind de elemente viitoare, incerte, dar posibile ca realizare care ar face sa existe sanse de castig sau de pierdere
In mod exceptional poate capata caracter aleatoriu cand fie obiectul e supus pieirii sau exproprierii
-consensualitatea - rezulta din dispozitiile art 1295- vinderea e perfecta intre parti si proprietatea e de drept stramutata la cumparator in privinta vanzatorului indata ce partile s-au invoit(in momentul acordului de vointa se naste contractul).
Contract consensual- e valabil incheiat prin simplul acord de vointa al partilor fara a se mai indeplini formalitati sau fara sa fie nevoie ca in momentul incheierii contractului bunul sa se fi predat si pretul sa se fi platit..
Principiul consensualismului in contractul de vanzare-cumparare se aplica numai daca legea prevede astfel.
Exceptii de la acest principiu: art 2 titlul 10 cu privire la circulatia juridica a terenurilor-terenurile cu sau fara constructii situate in intravilan sau extravilan, indiferent de destinatia sau intinderea lor, pot fi instrainate sau dobandite prin acte juridice intre vii incheiate in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute ( teren cu casa - inscris sub semnatura privata).

Vanzarea - cumpararea de autoturisme e consensuala iar potrivit hotararii de Guvern 610/1992 privind cartea de identitate, radierea si inmatricularea autoturismelor de catre organele de politie si cele financiare, are loc in temeiul contractului tip de vanzare-cumparare incheiat la organul de politie, dar asta nu inseamna ca afecteaza valoarea contractului de vanzare-cumparare care se incheie intre parti. Daca una dintre acestea refuza sa se prezinte la organul de politie in vederea indeplinirii formalitatilor de radiere si inmatriculare, cealalta parte are la indemana o actiune in constatarea dreptului de proprietate, radierea si respectarea inmatricularii acestuia facandu-se pe baza hotararii judecatoresti.

Contract translativ de proprietate: odata cu realizarea actului de vanzare, predarea bunului si plata pretului, are loc nu numai incheierea valabila a acestuia dar si transmiterea dreptului de proprietate.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cursuri drept civil". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriCONTRACTEDREPT CIVIL