Drept Civil - Obligatii

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 134

Tip fisier: zip

Marime fisier: 195 kb

Obligatia este raportul de drept civil in care o parte, numita creditor, are posibilitatea de a pretinde celeilalte parti, numita debitor, sa execute una sau mai multe prestatii ce pot fi de a da, a face sau a nu face, de regula, sub sanctiunea constrangerii de catre stat.

Obligatia civila are o latura activa, care priveste dreptul pe care il are creditorul asupra debitorului - drept de creanta – si o latura pasiva, care priveste datoria sau obligatia ce incumba debitorului, corelativa dreptului de creanta al creditorului.

2. STRUCTURA OBLIGAtIEI

Elementele raportului juridic obligational sunt: subiectele, continutul, obiectul si sanctiunea.

A. Subiectele raportului obligational sunt:
- subiectul activ – creditorul -  titular al dreptului de creanta, si
- subiectul pasiv – debitorul - cel care are obligatia corelativa dreptului de creanta.

Intr-un raport juridic obligational unilateral, specific contractelor unilaterale, o parte are doar calitatea de creditor, iar cealalta parte doar pe cea de debitor. Un exemplu il constituie donatia, in cadrul careia donatorul este numai debitor (avand obligatia de a transmite dreptul de proprietate si de a preda bunul donat), iar donatarul este numai creditor (avand dreptul de creanta corelativ obligatiei asumate de donator). In raporturile juridice obligationale complexe, subiectele au dubla calitate de creditor si debitor. Un exemplu il constituie contractul de vanzare-cumparare, in cadrul caruia vanzatorul este creditor al prestatiei de plata a pretului si in acelasi timp debitor al prestatiei de transmitere a dreptului de proprietate si de predare a lucrului vandut, in timp ce cumparatorul este creditor al prestatiei de transmitere a dreptului de proprietate si de predare a bunului si totodata debitor al prestatiei de plata a pretului.

B. Continutul raportului de obligatii desemneaza drepturile de creanta si obligatiile corespunzatoare acestora, pe care le au subiectele.
Continutul raportului obligational poate fi determinat de vointa partilor (in cazul contractelor) sau de lege (in cazul faptelor licite care constituie izvor de obligatii si a faptelor ilicite cauzatoare de prejudicii).

C. Obiectul raportului juridic de obligatii consta in conduita concreta – actiunea sau inactiunea – la care este indreptatit subiectul activ si la care este indatorat subiectul pasiv sau prestatia pe care o poate pretinde creditorul si pe care trebuie sa o execute debitorul. Aceasta prestatie poate fi aceea de: a da (“dare”), a face (“facere”) sau a nu face (“non facere”).
Prestatia de a da reprezinta indatorirea debitorului de a constitui sau transmite un drept real. Astfel, vanzatorul are datoria de a transmite dreptul de proprietate asupra lucrului vandut.
Prestatia de a face consta in indatorirea debitorului de a presta o lucrare, un serviciu sau, generic, orice prestatie pozitiva (alta decat aceea de a da) in favoarea creditorului. Se incadreaza in aceasta categorie prestatia vanzatorului de a preda lucrul vandut, prestatia de intretinere rezultata dintr-un contract de intretinere, etc.
Prestatia de a nu face consta in abtinerea debitorului de la a face ceva ce ar fi putut face daca nu s-ar fi obligat fata de creditor. Un exemplu pentru aceasta categorie il constituie obligatia de a se abtine de la a instraina un bun o anumita perioada de timp, asumata prin contract.

D. Sanctiunea obligatiei civile consta in dreptul creditorului de a recurge la forta de constrangere a statului pentru realizarea dreptului sau de creanta, respectiv pentru aducerea la indeplinire a obligatiei. Atunci cand acest element al raportului obligational lipseste, avem de a face cu o obligatie imperfecta sau naturala.
Sanctiunile obligatiilor civile sunt:.
- actiunea in justitie impotriva debitorului, prin care creditorul solicita ca instanta judecatoreasca sa il oblige pe debitor la executarea prestatiei;
- daunele interese moratorii care constau in despagubirile stabilite pentru executarea cu intarziere a obligatiei civile;
- clauza penala, care consta in modalitatea conventionala de a evalua anticipat daunele-interese;
- executarea silita in natura asupra bunurilor debitorului sau executarea silita prin echivalent.
in ce priveste obligatiile naturale, se considera ca si acestea beneficiaza de o sanctiune, constand in aceea ca daca debitorul a executat voluntar prestatia datorata si apoi cere restituirea acesteia, creditorul se poate apara invocand exceptia prevazuta de art. 1092 alin. 2 din Codul civil, respectiv ca repetitiunea nu mai poate fi admisa.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept Civil - Obligatii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSOBLIGATIIDREPT CIVILConsideratii Generale
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...