Drept civil: persoanele

Incarcat la data: 11 Mai 2010

Autor: Alina Tuculan

Pret: 80 credite

Numar pagini: 45

Tip fisier: zip

Marime fisier: 63 kb

1 (1 review)

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice.Notiune si caractere juridice Potrivit art.5 alin.2 din Decretul nr.31/1954, "Capacitatea de folosinta este capacitatea de a avea drepturi si obligatii". In literatura de specialitate au fost formulate mai multe definitii cu privire la capacitatea de folosinta.

Tinand seama de legislatia in vigoare - Decretul nr.31/1954 si de Pactul international privind drepturile civile si politice ale omului, ratificat prin Decretul nr.212/1974, un alt autor, referindu-se la capacitatea de folosinta considera ca trebuie sa se tina seama de trei elemente: capacitatea de folosinta a persoanei fizice este o parte a capacitatii civile a omului; ea consta in aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii; aceste drepturi si obligatii sunt civile, iar nu drepturi si obligatii in general.

Pornind de la aceste premise, autorul defineste capacitatea de folosinta a persoanei ca fiind acea parte a capacitatii civile care consta in aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii civile. Capacitatea de folosinta a persoanei fizice are ca surse legislative aproape toate Izvoarele de drept civil: Constitutia Romaniei, Codul civil, Codul Familiei, Decretul nr.31/1954, Decretul nr.212/1974 de ratificare a Pactului international privind drepturile civile si politice ale omului, Conventia internationala privind drepturile copilului (ratificata prin Legea nr.18/1990), Legea nr.18/1991 - legea fondului funciar, Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, etc.

Capacitatea de folosinta a persoanei fizice are urmatoarele caractere juridice: legalitatea, generalitatea, inalienabilitatea, intangibilitatea, egalitatea si universalitatea.
a) Legalitatea
Capacitatea de folosinta a persoanei fizice rezida in lege. Ea este creata prin lege iar nu prin vointa individuala. Art.4 alin.1 din Decretul nr.31/1954 prevede "Capacitatea civila este recunoscuta tuturor persoanelor"; art.5 alin.1 (prima parte) din acelasi decret mentioneaza: "Persoana fizica are capacitate de folosinta". Legalitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice este fundamentata si de prevederile art.15 alin.1 din Constitutie care stabileste ca "Cetatenii beneficiaza de drepturile si libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile
prevazute de acestea".
b) Generalitatea
Caracterul general al capacitatii de folosinta a persoanei fizice decurge din caracterul abstract al aptitudinii individului de a avea drepturi si obligatii. Acest caracter rezulta din definitia legala data de alin.2 al art.5 din Decretul nr.31/1954 : "Capacitatea de folosinta este capacitatea de a avea drepturi si obligatii", fara sa ingradeasca sfera drepturilor si obligatiilor pe care le poate avea acest subiect de drept civil.
c) Inalienabilitatea capacitatii de folosinta a persoanei fizice exprima ideea ca aceasta capacitate nu poate forma, in tot sau in parte, obiect de renuntare si nici obiect de instrainare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept civil: persoanele". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPERSOANELEDREPT CIVILpersoana fizica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...