Drept civil

Incarcat la data: 17 Iunie 2011

Autor: Paul Risse

Pret: 80 credite

Numar pagini: 43

Tip fisier: zip

Marime fisier: 717301 kb

Cursul 1 Teoria generala a dreptului comparat - stiinta si metoda de studiu (analiza selectiva);


Dimensiunea comparativa a devenit una din caracteristicile majore ale gandirii juridice contemporane1si dupa parerea noastra a devenit chiar una dintre componentele variabile ale acestei gandiri, consecinta a dezvoltarii diacronice a societatilor constituite in stat sau a societatii internationale si implicit a prefacerii valorilor.
 

Din acest punct de vedere se poate aprecia ca studiul dreptului si inclusiv a dreptului comparat poate fi corelat intr-o mare masura cu studiul istoriei in diferite etape ale evolutiei sale.

 

Putem astfel, considera ca in istoria formarii dreptului trebuie retinuta perioada receptarii dreptului imperial de catre popoarele supuse. Debutul acestei perioade incepe dupa opinia noastra cu fenomenul receptarii dreptului roman, aplicabil in multe tari ale lumii, secole de-a randul, chiar dupa caderea imperiului roman.

 

In Germania sau in Grecia dreptul roman s-a aplicat in mod direct pana in secolul nostru. In Anglia primul document cu caracter constitutional , Magna Carta de la 1215, era redactat in limba latina. In Franta, dreptul roman a fost aplicat melanjat (cum spun francezii) impreuna cu cutumele si normele locale.

 

Tot in abordare retrospectiva poate fi retinuta receptarea dreptului francez. Cuceririle napoleoniene au introdus codul civil si codul comercial francez in Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg. Legea franceza a devenit apoi aplicabila in fostele colonii franceze care, chiar dupa dobandirea independentei, si-a mentinut aplicabilitatea.

 

De asemenea, anumite state in care influenta culturii si stiintei juridice franceze a fost preponderenta au adoptat reglementari specifice, inspirate dupa modelul francez, printre care se numara si Romania. Intr-o alta parte a lumii s-a produs fenomenul de receptare a dreptului britanic. Common-law, asa cum este denumit acest sistem, s-a extins in fostele colonii britanice (Australia, Noua Zeelanda, Canada, cu exceptia Quebec-ului, unele state anglofone din Africa).


In India s-a realizat un sistem de o deosebita originalitate, prin fuziunea dintre dreptul hindus traditional cu dreptul britanic, care pentru prima data in lume, a fost codificat. Un fenomen interesant a avut loc in S.U.A., cu exceptia provinciei Louisiana (fosta colonie franceza care a receptat dreptul francez). In S.U.A., common-law adus de colonistii englezi s-a adaptat structurii federale a acestei tari, rezultand un sistem juridic sensibil diferit de cel original.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept civil". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTteorieDREPT CIVIL
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...