Drept civil

Incarcat la data: 13 Noiembrie 2011

Autor: pruteanu bianca

Pret: 80 credite

Numar pagini: 102

Tip fisier: zip

Marime fisier: 615689 kb

Termenul de patrimoniu se circumscrie exclusiv sferei drepturilor si obligatiilor patrimoniale. Drepturile si obligatiile patrimoniale ale unei persoane pot fi abordate in doua moduri. in primul rand, fiecare drept si fiecare obligatie apartinand unui subiect de drept civil poate fi analizat sau analizata de sine statator, separat, in propria sa individualitate, facand abstractie de orice legatura cu celelalte drepturi si obligatii ale aceleiasi persoane, adica ut singuli.


Pentru intelegerea si definirea notiunii de patrimoniu ne intereseaza insa cel de-al doilea mod de abordare. Astfel, drepturile si obligatiile patrimoniale pot fi privite globalist, ca o totalitate sau „universalitate juridica apartinand unei persoane, facand abstractie de individualitatea unui drept si fiecarei obligatii in parte. Acest
mod de abordare a drepturilor si obligatiilor ne conduce la notiunea de patrimoniu”.

 

Notiunea de patrimoniu nu are o definitie legala clara, precisa si completa. Un rudiment de definitie, totusi, poate fi sesizat in art. 1718 Cod civil in care, fara a fi utilizat termenul de patrimoniu, se prevede: „Oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare”.

 

Expresiile „indatoririle sale” si „cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare” evoca ideea de universalitate sau totalitate, care exista si mentine indiferent de modificarile ce intervin in continutul sau. Sarcina elaborarii unei definitii stiintifice a notiunii de patrimoniu a constituit un obiectiv important al doctrinei juridice.

 

Patrimoniul ca entitate juridica distincta, reprezinta totalitatea sau universalitatea drepturilor patrimoniale si obligatiilor patrimoniale care apartin unei persoane. Patrimoniul ca suma de valori patrimoniale este alcatuit dintr-o latura activa si alta pasiva. Activul patrimonial este format din valoarea tuturor drepturilor patrimoniale, iar pasivul patrimonial consta in valoarea tuturor obligatiilor patrimoniale ale unei persoane. Activul si pasivul se gasesc intr-o stransa legatura, pentru motivul ca apartin uneia si aceleiasi persoane.

 

Este motivul pentru care s-a afirmat ca patrimoniul poate fi considerat ca fiind un adevarat cont curent al unei persoane in care sunt evidentiate, pe de o parte, toate drepturile si, pe de alta parte, toate obligatiile apartinand unei persoane, a carui valoare este supusa unor fluctuatii succesive, prin nasterea de noi drepturi si obligatii, precum si prin modificarea si stingerea celor existente. Aceste schimbari valorice nu afecteaza existenta si identitatea universalitatii sau patrimoniului.

 

2. Caracterele patrimoniului
Patrimoniul prezinta anumite caractere juridice care il definesc in raport cu alte entitati juridice.

A. Patrimoniul este o universalitate juridica. Patrimoniul este o universalitate juridica sau de drept deoarece este reglementat sau definit ca atare in art. 1718 Cod civil. El exprima valoarea tuturor drepturilor patrimoniale (pasivul patrimoniul), care apartin unei persoane. Asadar, patrimoniul se prezinta ca o entitate juridica independenta si distincta de elementele sale componente. Astfel, drepturile si obligatiile patrimoniale, privite in individualitatea lor, pot suferi modificari (nastere, transformare, transmisiune, crestere, stingere, micsorare). Aceste modificari au ca
efect cresterea sau micsorarea activului si pasivului patrimonial, dar nu efecteaza existenta patrimoniului, ca entitate juridica de sine statatoare.


Patrimoniul, inteles ca universalitate juridica sau de drept, nu se confunda cu universaliatea de fapt. Spre deosebire de universalitatea juridica, o universalitate de fapt este un ansamblu sau o grupare de bunuri a caror unitate se intemeiaza pe o simpla legatura de fapt, neprevazuta de lege, cum ar fi: o turma de animale, cartile dintr-o biblioteca, un buchet de flori etc. De aceea, o universalitate de fapt nu are o existenta independenta si nici pasiv propriu. in cazul instrainarii bunurilor din universalitatea de fapt, obligatiile nascute in legatura cu acestea, raman fixate in patrimoniul instrainatorului; altfel spus, universalitatea de fapt nu permite o transmisiune cu titlu universal. Bunurile care compun universalitatea de fapt nu sunt distincte de universalitate. Asa se explica faptul ca prin instrainarea sau pieirea lor, universalitatea de fapt dispare.

 

B. Numai persoanele pot avea un patrimoniu, deoarece numai ele pot avea drepturi si obligatii.

 

C. Orice persoana are un patrimoniu. Existenta unei persoane este de neconceput fara un patrimoniu. Afirmatia este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Fiind subiecte de drept, ele au in mod necesar drepturi si obligatii. Tot astfel, intr-o relatie inversa, existenta patrimoniului nu poate fi conceputa fara un titular. Or, patrimoniul fiind alcatuit din drepturi si obligatii, el apartine, fara indoiala, unei persoane.

 

Continutul real al patrimoniului nu prezinta importanta, deoarece el este o universalitate caracterizata prin potentialitate. Persoanele juridice si persoanele fizice au aptitudinea permanenta de a dobandi drepturi si obligatii. Fiind o vocatie, o potentialitate, patrimoniul, „chiar si atunci cand o persoana nu are nici o avere, ea are totusi un patrimoniu”. Nu exista persoana care sa nu aiba un minim de bunuri sau de drepturi.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept civil". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTOBLIGATIIPatrimoniu
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...