Procedura civila

Incarcat la data: 19 Ianuarie 2014

Autor: Trache Elena

Pret: Gratuit

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 95 kb

Normele dreptului procesual civil sunt reguli de conduita, instituite de puterea publica sau  recunoscute de aceasta care reglementeaza activitatea de infaptuire a justitiei in litigiile civile si a  caror respectare este asigurata, la nevoie, prin forta de coercitie a statului. Clasifiare:

In functie de obiectul sau natura raporturilor juridice pe care le reglementeaza:

a) Normele de organizare judiciara au ca obiect determinarea instantelor judecatoresti si a  parchetelor de pe langa acestea; statutul magistratilor, cu privire la care se cerceteaza numirea si  avansarea in functie, drepturile si indatoririle magistratilor, raspunderea disciplinara a acestora; compunerea si constituirea completelor de judecata si legat de acestea incidente precum  incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea.

Majoritatea normelor de organizare judiciara sunt cuprinse in Legea nr. 304/2004 pentru organizarea judiciara, in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in Codul  de procedura civila, care reglementeaza incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea,  precum si in alte legi speciale.

b) Normele de competenta au ca obiect delimitarea atributiilor instantelor judecatoresti de atributiile recunoscute de alte organe de jurisdictie ori cu activitate jurisdictionala (competenta generala) repartizarea pricinilor intre instante de grad diferit (competenta materiala); repartzarea pricinilor intre instante de acelasi grad (competenta teritoriala).

c) Normele de procedura propriu-zisa au ca obiect modul de judecata a litigiilor civile si de  punere in executare a titlurilor executorii. Majoritatea normelor din aceasta categorie se regasesc in  Codul de procedura civila, dar si in alte reglementari speciale. Normele de procedura propriu-zisa sunt clasificate la randul lor, in norme de procedura contencioasa, norme de procedura  necontencioasa si norme de executare silita. Importanta: Clasificarea normelor de procedura in functie de obiectul lor de reglementare prezinta interes  pentru solutionarea conflictelor de legi in timp, precum si datorita consecintelor ce decurg din  calificarea unei norme sub aspectul utilizarii unor mijloace procesuale.

In functie de intinderea campului de aplicare:

a) Normele generale se aplica in orice materie si in toate cazurile, cu exceptia cazurilor in  care legea prevede in mod expres altfel.
b) Normele speciale sunt cele care se aplica numai intr-o anumita materie, expres stabilita de  lege.
Importanta:  Pentru solutionarea conflictului dintre o norma generala si o norma speciala.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Procedura civila". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPT CIVILcurs drept civilprocedura civilacursuri drept
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...