Fapte de comert unilaterale sau mixte

Incarcat la data: 12 Februarie 2010

Autor: necunoscut

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10 kb

Reglementate in art.4  Cod Comercial  care arata ca: “Se socotesc afara de acestea ca fapte de comert celelalte contracte si obligatiuni ale unui comerciant, daca acestea nu sunt de natura civila sau daca contrariul nu rezulta din insusi acest articol din care rezulta ca pe langa faptele de comert reglementate in art. 3 Cod Comercial stabileste ca vor avea o natura comerciala toate actele juridice incheiate de un comerciant. Acest articol instituie astfel o prezumtie de comercialitate pentru toate obligatiile comerciantului.

Aceasta prezumtie are un caracter mixt deoarece ea poate fi rasfranta prin dovedirea unor situatii expres prevazute in lege.
Astfel partial ea are un caracter relativ si partial absolut.
(Clasificarea prezumtiilor din Codul Civil)-tema
Conform art.4 prezumtia de comercialitate poate fi rasturnata prin dovedirea a 2 situatii:
-natura civila a obligatiilor comerciantului
-necomercialitatea rezultata din chiar actul savarsit de el.
Aceste 2 situatii reprezinta exceptii de la regula instituita in articol.
In ceea ce priveste natura civila a obligatiilor, legea are in vedere savarsirea unor acte de drept privat care prin structura lor nu pot fi comerciale niciodata.
In aceasta categorie intra actele de drept civil propriu-zis de exemplu actele juridice de drept succesoral : testament, acceptarea sau renuntarea la succesiune si tot aici intra si actele de drept a familiei: adoptia, recunoasterea unui copil din afara casatoriei, actele privind imobilele, locatiunea, ipoteca, etc.
In cazul celei de-a doua situatii care are in vedere necomercialitatea din chiar actul savarsit de comerciant, legea considera ca avand caracter exclusiv civil actele juridice carora comerciantul le imprima prin vointa proprie in caracter civil.
Cerinta legii pentru dovedirea acestei exceptii este ca desinatia comerciala a bunurilor ce fac obiectul contractului sa existe in momentul incheierii actului si sa fie facuta cunoscuta celelalte parti contractate in mod expres sau tacit.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fapte de comert unilaterale sau mixte". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSDREPT COMERCIALfapte de comertunilateralemixte
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...