Fapte de comert

Incarcat la data: 23 Martie 2010

Autor: Haiducu Corina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 8 kb

Codul comercial roman stabileste in art. 3 o serie de operatiuni savarsite de catre o persoana sunt fapte de comert. Art. 4 din codul comercial dispune ca in afara de aceste operatiuni calificate drept fapte de comert vor avea acelasi caracter si celelalte contracte si operatiuni ale unui comerciant cu 2 exceptii: aceste conditii comerciale privind art. 56 arata ca in masura in care intr-un raport juridic operatiunea savarsita are caracter comercial pentru una dintre parti, legea aplicabila respectivului raport juridic va fi legea comerciala.

Obiectul reglementarilor codului comercial din acest punct de vedere il constituie faptele de comert, in sens larg legea comerciala reglementand din acest punct de vedere atat raportul juridic rezultat din acte juridice cat si raportul juridic rezultat din fapte juridice. Adica sub incidenta legii comerciale intra atat contractele comerciale cat si faptele licite si faptele ilicite savarsite de comercianti in legatura cu activitatile lor.

Art. 3 realizeaza o enumerare a faptelor de comert, enumerare cu caracter exemplificativ sau enuntiativ, legiuitorul avand intentia de a consacra ca fapte de comert cele mai frecvente acte juridice si operatiuni care constituiau baza activitatii comerciale.

Art. 3 cu alte cuvinte are un caracter dispozitiv si nu imperativ, de-a-lungul timpului acestor enumerari i s-au adaugat si alte activitati, ultima mare adaugire fiind realizata de decretul lege nr. 54/1990 prin care s-a reglementat organizarea si desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative.

Codul comercial insa nu da o definitie a notiunii de fapte de comert, de aceea doctrina a incercat sa realizeze acest lucru stabilind diferite criterii care sa permita includerea unei activitati in categoria faptelor de comert. Aceste criterii s-au concretizat in cateva teorii:
-    teoria speculatiei conform careia actul de comert este un act de speculatie, adica un act realizat in scopul obtinerii de beneficii. Acest criteriu al speculatiei a fost considerat de doctrina ca fiind insuficient pentru definirea notiunii de fapta de comert. Deoarece s-a demonstrat ca pe de o parte este prea larg nepretuind calificarea operatiunilor ca fiind structura comerciala (de exemplu exploatarile agricole sunt intotdeauna conform legii civile acte juridice civile desi si in acest caz scopul activitatii este tot producerea de beneficii). Pe de alta parte doctrina a aratat ca acest criteriu este in unele situatii prea ingust existand operatii comerciale care nu urmaresc obtinere de profit (de exemplu vanzarea in pierdere in scopul obtinerii de clientela).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fapte de comert". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSDREPT COMERCIALfapte de comert
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan