Notiuni privind dreptul afacerilor

Incarcat la data: 29 Aprilie 2010

Autor: andreas christian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 75

Tip fisier: zip

Marime fisier: 173 kb

Evenimentul major al sfarsitului de secol si de mileniu il reprezinta Revolutiile din Europa Centrala si de Est atat in planul relatiilor politice si sociale, cat si in cel al relatiilor economice, inclusiv al celor comerciale. Schimbarea revolutionara a constituit-o abandonarea monopolului de stat si promovarea liberei initiative.

In Proclamatia Revolutiei Romane din 1989 se stipuleaza "restructurarea intregii economii nationale pe baza criteriilor rentabilitatii si eficientei. Eliminarea metodelor administrativ birocratice de conducere economica centralizata si promovarea liberei initiative si a competentei in toate sectoarele economice".

Optand pentru economia de piata, principiu inscris in art.134 din Constitutia Romaniei, a fost necesara adoptarea unor legi care sa reglementeze principalele institutii juridice specifice oricarei economii de piata. Astfel ca dupa 50 de ani de absenta, locul important al disciplinei "Dreptul comercial" a fost reluat, aceasta fiind introdusa ca obiect de studiu in facultatile de drept, de administratie publica, stiinte economice si politehnica.
Problemele complexe pe care le ridica astazi gestiunea agentilor economici care sunt diversificati pe activitatile economice realizate si nu numai pe comertul propriu-zis (adica interpunerea in circulatia bunurilor si valorilor) au condus la concluzia ca denumirea de "Drept comercial" nu mai este satisfacatoare. De aceea in prezent se apeleaza la o noua denumire de Drept al Afacerilor, chiar daca nu este o opinie unitara.

Dreptul afacerilor constituie o adevarata tehnica, atat a organizarii relatiilor economice, culturale, precum si a relatiilor politice -dat fiind pastrarea de catre stat a unui important rol in crearea cadrului legislativ si organizatoric, necesar comertului national si international.
Lumea afacerilor, ca de altfel orice forma de organizare sociala, se subordoneaza regulilor generale ale vietii societatii. Aceste reguli se completeaza cu obligatia respectarii unor principii esentiale, care implica buna-credinta a partenerilor comerciali si realizarea acestor profesii prin folosirea tuturor descoperirilor cat si a metodelor stiintifice apte sa asigure prosperitatea partenerilor, a economiilor nationale, dar si prosperitatea tuturor locuitorilor planetei. Aceasta inseamna ca oamenii de afaceri, inainte de a incepe activitatea lor comerciala, trebuie sa aleaga unul din numeroasele modele juridice de organizare, asumandu-si si obligatia respectarii unor reguli juridice importante.

Indiferent de terminologia folosita, necesitatea instituirii unor norme legale speciale pentru activitatea comerciala decurge din urmatoarele legi obiective: rapiditatea, punctualitatea, creditul reciproc si securitatea."Dreptul afacerilor" are un domeniu mai intins decat "Dreptul comercial" cuprinzand si aspecte de drept fiscal, de drept al muncii, de drept civil (protectia consumatorilor), de drept public (interventia statului in economie). Dreptul afacerilor, prin specificul sau este o materie pluridisciplinara, devenind o componenta necesara a invatamantului universitar. El joaca un rol aparte in viata fiecaruia dintre noi. Nu numai oamenii de afaceri care si-l insusesc ca pe o cunostinta profesionala ci si toti ceilalti oameni care nu pot evita conditia de consumator sunt supusi in fiecare clipa a existentei lor consecintelor aplicarii normelor sale.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Notiuni privind dreptul afacerilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSNOTIUNIDREPT COMERCIALdreptul afacerilor
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...