Subiectii Dreptului Afacerilor

Incarcat la data: 27 Martie 2010

Autor: Iacob Iuliana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27 kb

Conform legislatiei in vigoare, persoana fizica este omul privit individual, ca titular de drepturi si obligatii. Persoana fizica are dreptul sa practice activitatea de intreprinzator, fara a constitui o persoana juridica, din momentul inregistrarii de stat in calitatea de intreprinzator individual (Cod civil al RM, art. 26, alin. 1)

Pentru ca persoana fizica sa fie recunoscuta ca subiect al dreptului comercial, trebuie sa dispuna de capacitatea juridica care, la randul sau, se imparte in capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu. Conform art. 18 al Codului civil al R.M. - capacitatea de a avea drepturi si obligatii civile se recunoaste, in egala masura, tuturor persoanelor fizice. Capacitatea de folosinta a persoanei fizice apare la momentul nasterii si inceteaza odata cu moartea.

Spre deosebire de capacitatea de folosinta, capacitatea de exercitiu presupune aptitudinea persoanei de a dobandi prin fapta proprie si de a exercita drepturile civile, de a-si asuma personal obligatii civile si de a le exercita. Capacitatea de exercitiu apare la 18 ani. Pornind de la dispozitiile Codului civil al R.M., se permite practicarea activitatii de intreprinzator, pana la atingerea varstei de 18 ani, in trei cazuri, si anume: conform art. 20 al Codului civil al R.M. minorul dobandeste prin casatorie capacitatea deplina de exercitiu. Al doilea caz este atunci cand este recunoscuta capacitatea de exercitiu deplina a minorului care a atins varsta de 16 ani, dar care lucreaza in baza unui contract de munca sau cu acordul parintilor, tutorilor, curatorilor, practica activitatea de intreprinzator (cazul al treilea).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Subiectii Dreptului Afacerilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURScurs dreptcurs economiedreptul uniunii europene
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan