Contencios administrativ

Incarcat la data: 13 Februarie 2011

Autor: anca diana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 116

Tip fisier: zip

Marime fisier: 170 kb

Contencios administrativ

Scopul cursului
Cursul Contencios administrativ are in vedere insusirea   procedurii de solutionare a litigiilor dintre administratia publica si cei administrati pe calea activitatii jurisdictionale.
Cursul este structurat in  10 unitati de invatare (capitole) si este inclus in planul de invatamant al Facultatii de Drept, domeniul Stiinte juridice, ca disciplina formativa de specialitate, categoria optionala pentru anul III, semestrul I.


Obiective
Disciplina Contencios Administrativ urmareste realizarea urmatoarelor obiective:
1. Realizarea cunoasterii principiilor, regulilor  si conceptelor fundamentale care stau la baza solutionarii conflictelor dintre administratie si cei administrati.
2. Analizarea termenilor supusi comparatiei in conexiunile lor reale, in contextul social, politic, cultural din care au rezultat. De aici apare necesitatea ca in procesul de comparare sa se plece de la cunoasterea principiilor de drept si a regularitatii care comanda sistemele de drept comparate.
3. Caracteristicile dreptului  comparat, conceptul de sistem administrativ, conceptul de administratie publica, notiunea si caracteristicile functiei publice si a serviciilor publice, modelele de reglementare a functiei publice si a statutului juridic al functionarilor publici in statele europene.
4. Principiile, regulile si procedurile actiunii in comtencios administrativ, atat in faza procedurii preala bile cat si in fata instantei de judecata

Evaluarea activitatii
Evaluarea cunostintelor, acumulate pe baza materialului prezentat in curs si a bibliografiei consultate, se va realiza in cadrul unui examen. In afara examenului, pe parcursul semestrului, fiecare student va elabora, pe baza bibliografiei recomandate, un referat care va fi prezentat tutorelui anterior sesiunii de examene. Nota finala va fi calculata tinand cont urmatoarele ponderi:
a)Nota obtinuta in cadrul activitatilor tutoriale (asistate) va reprezenta 10%;
b)Nota obtinuta la examen  va reprezenta 90%CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI FUNDAMENTELE CONSTITUTIONALE ALE CONTENCIOSULUI ADMINISTATIV

1)Contenciosul  administrativ; aspecte etimologice si abordari conceptuale
Etimologic, termenul de  contencios provine din latinescul „contentiosus”, care inseamna certaret, adjectiv al substantivului „contentio”, care, la randul lui are  semnificatia „ conflict”, „disputa”, „confruntare”, si a fost preluat si introdus in sistemul institutional juridic prin filiera franceza („contentieux” = contencios).Astfel, rezulta ca sub aspect strict lingvistic,  termenul „contencios” semnifica o confruntare, iar in sens juridic semnifica o actiune contradictorie intre doua parti aflate intr-un litigiu si situate pe pozitii convergente.


In aceste conditii notiunea de contencios a devenit  o notiune traditionala a dreptului, fiind utilizata pentru a defini, in principal, activitatea de solutionare, de catre autoritatile competente, a unui conflict juridic, in special in domeniui care vizeaza apararea unui drept pretins.Atunci cand dreptul incalct este consecinta unei conduite (actiune sau inactiune) din partea unei autoritati administrative sau a unei entitati care actioneaza „cu girul”unei astfel de autoritati, litigiul care se naste se solutioneaza printr-o actiune in contencios administrativ. Din aceasta perspectiva, contencios administrativ semnifica activitatile jurisdictionale  impotriva actelor si operatiunilor administrative . Un recurs impotriva unui act administrativ, deci o cale de atac, dobandeste caracter jurisdictional (contencios) ori de cate ori autoritatea care-l solutioneza are calitatea de judecator. In felul acesta s-a ajuns – atat in doctrina, cat si in legislatie sa se utilizeze in mod curent termenii: contencios administrativ; actiuni de contencios administrativ; instanta (organ) de contencios administrativ, hotarari de contencios administrativ, legea contenciosului administrativ, etc.


Rezulta, din cele expuse, ca, in raport de competenta, pot exista atat organe de contencios judiciar, in general, care solutioneaza , in principiu, litigiile izvorate in circuitul civil ca urmare a unor acte  sau fapte juridice dintre entitati diverse , cat si  organe de contencios administrativ, a caror competenta este aceea de a solutiona conflictele de natura juridica izvorate in exercitarea activitatii administrative, in care cel putin una din parti (de regula, paratul) este organ al administratiei publice sau infaptuieste un serviciu public.


In dreptul administrativ, termenul de contencios administrativ este utilizat si pentru a delimita caile de atac jurisdictionale impotriva actelor si operatiunilor administrative de recursurile administrative obisnuite.Un recurs, deci o cale de atac , dobindeste caracter jurisdictional (contencios) ori de cate ori autoritatea care il solutioneaza are calitatea de judecator.


Constituirea instantelor de contencios administrativ a devenit la un moment dat necesara  deoarece s-a constatat ca, in practica, autoritatea publica emitenta a actului administrativ sau cea ierarhic superioara nu inlaturau, pe calea recursului administrativ gratios ori a recursului ierarhic, actele prin care se aducea atingere drepturilor sau intereselor legitime ale celor vatamati.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Contencios administrativ". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTLEGEcontencios administrativ
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan