Curs Drept constitutional - societatea umana

Incarcat la data: 31 Ianuarie 2010

Autor: dan dan

Pret: 100 credite

5 (1 review)

Societatea umana reprezinta un complex sistematic, de relatii intre oameni, istoric determinate, conditie si rezultat al activitatii acestora de creare a bunurilor materiale si a valorilor spirituale, necesare traiului individual si colectiv. Astfel, societatea are un caracter organizat si stransa legatura cu notiunile de drept, stat, politica si morala. Aceste categorii sunt recunoscute de puterea de stat, care orienteaza comportamentul uman in conformitate cu valorile sociale ale societatii respective, stabilind drepturi si obligatii juridice a caror respectare este asigurata, la nevoie, de forta coercitiva a puterii publice (de stat).

Dreptul romanesc se prezinta ca un ansamblu sistematizat de norme juridice, cuprinzand mai multe ramuri de drept, precum dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul civil, dreptul penal etc. Ramura principala a dreptului romanesc este dreptul constitutional care prin normele sale consacra si ocroteste cele mai importante valori economice, sociale si politice.

In procesul aparitiei si dezvoltarii dreptului, ramura dreptului constitutional se formeaza mult mai tarziu, si anume odata cu aparitia primelor constitutii scrise din lume (sec. al XVIII-lea).
Conceptul clasic de drept constitutional se formeaza mai tarziu, el fiind de origine italiana, dar format sub influenta scolii franceze.

Prima catedra denumita „drept constitutional" s-a creat la Ferrara in 1797, fiind incredintata prof. Giuseppe Campagnoni di Luzo. In tara noastra, conceptul de drept constitutional se considera incetatenit prin predarea si publicarea la Facultatea de Drept din Iasi a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Stere (1910) si la Facultatea de Drept din Bucuresti a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Dissescu (1915).

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Drept constitutional - societatea umana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs dreptDrept constitutionalnorme tehnicenutritie umana
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan