Curs Drept Constitutional si institutii politice

Incarcat la data: 11 Ianuarie 2010

Autor: Marginean Sergiu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 55 kb

Desi notiunile de putere politica si putere de stat sunt uneori folosite ca sinonime, desemnand unicul factor general de comanda sociala, ele nu trebuie totusi confundate. Astfel, puterea politica poate desemna, pe de-o parte, puterea poporului sau, pe de alta parte, puterea partidelor sau a altor formatiuni politice, in vreme ce componenta politica a puterii de stat se reflecta asupra unor trasaturi ale organelor care o exercita. in doctrina s-a subliniat ca sintagma „putere politica” desemneaza puterea poporului (natiunii), concept cu un continut mai larg decat cel de putere de stat, care reprezinta partea institutionalizata a puterii politice, cele doua aflandu-se intr-o relatie de la intreg la parte (Ioan Muraru, Simina Tanasescu). in aceeasi ordine de idei, un alt autor arata ca „puterea de stat reprezinta forma oficialmente recunoscuta a puterii politice, forma publica sub care se organizeaza si functioneaza aceasta putere” (Ion Deleanu).
Asadar, puterea de stat este o forma a puterii politice, ale carei trasaturi se regasesc in puterile statului, dar trasaturile puterii de stat nu se regasesc in totalitate in ansamblul puterii politice.

Suveranitatea este unul dintre cele mai controversate subiecte ale doctrinei dreptului constitutional.

Ca atribut al statului, suveranitatea reprezinta dreptul acestuia de a decide liber in treburile sale interne si externe. in acest sens, suveranitatea apare ca fiind cea mai importanta trasatura a puterii de stat, in cele doua dimensiuni ale sale: suveranitatea interna sau suprematia  si suveranitatea externa sau independenta.
    Suprematia  este acea trasatura a puterii de stat de a fi superioara celorllate puteri sociale constituite in interiorul acelui stat. Suprematia se manifesta prin capacitatea puterii de stat de a reglementa relatiile sociale prin norme juridice obligatorii in societatea organizata in stat.
    Independenta desemneaza dreptul deplin, exclusiv si nelimitat, decat prin ordinea juridica internationala, al puterii de stat de a decide in toate problemele interne si externe, fara amestecul sau consrtangerea exercitate de o alta putere statala sau suprastatala.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Drept Constitutional si institutii politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs dreptinstitutii politiceDrept constitutionalputere politica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...