Drept Constitutional si Institutii Politice

Incarcat la data: 09 Septembrie 2013

Autor: ILIESIU OCTAVIAN

Pret: Gratuit

Numar pagini: 91

Tip fisier: zip

Marime fisier: 125 kb

Studiul disciplinei „Drept constitutional si institutii politice”  presupune operarea cu anumite notiuni si categorii a caror semnificatie trebuie clarificata inca de la inceput. Fiind o disciplina studiata in anul I al Facultatilor de Drept si Administratie Publica, unele din aceste notiuni se regasesc si in cadrul altor discipline: „Teoria generala a dreptului”, „Drept civil” etc.

 

Nu putem folosi cu precizie limbajul dreptului constitutional fara a intelege notiuni ca: stat, drept, institutie juridica, ramura de drept, sistem de drept s.a. Daca unele din acestea sunt tratate in detaliu la disciplina „Teoria generala a dreptului”, in cele ce urmeaza ne vom opri asupra a doua din cele mai utilizate concepte in dreptul public in general si in dreptul constitutional in special: statul si dreptul. In jurul acestor concepte se structureaza intreaga problematica abordata in cadrul stiintei dreptului constitutional.

Sistemul unitar de drept este structurat si sistematizat intr-o ierarhie a ramurilor dreptului, ierarhie alcatuita in functie de o serie de criterii: importanta relatiilor sociale reglementate de normele unei anumite ramuri de drept, pozitia izvoarelor sale principale. Aplicând aceste criterii, vom constata ca dreptul constitutional ocupa primul loc in aceasta ierarhie a ramurilor de drept.

Asadar, dreptul constitutional este ramura principala a sistemului unitar al dreptului românesc. Constitutia este principalul izvor al dreptului constitutional, ea se bucura de suprematie  fata de toate celelalte izvoare ale dreptului si stabileste principiile de reglementare pentru celelalte ramuri de drept. De aceea, orice modificare intervenita in sfera normelor  constitutionale de maxima generalitate impune modificarea si a normelor din celelalte ramuri de drept care au acelasi obiect de reglementare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept Constitutional si Institutii Politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: institutii politiceDrept constitutionalcursuri drept
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan