Drept parlamentar: locul si rolul

Incarcat la data: 18 Mai 2010

Autor: Mocan Ioana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 22

Tip fisier: zip

Marime fisier: 169 kb

Dreptul parlamentar reglementeaza ansamblul normelor juridice care privesc activitatea Parlamentului. Privit din acest punct de vedere, dreptul parlamentar presupune analizarea tuturor actelor juridice normative care privesc organizarea si functionarea Parlamentului, alegerea organelor de conducere si a structurilor care se formeaza in interiorul sau, statutul membrilor care alcatuiesc adunarea legislativa si atributiile cu care este inzestrata puterea legislativa, in special procedura paralamentara.

2. Rolul si structura Parlamentului in statul de drept Statul, este o institutie organizata in vederea exercitarii
unor activitati umane grupate in functiile sale: legislativa, executiva si judecatoreasca. Formarea statului de drept presupune existenta unor conditii sociale si politice in absenta carora el nu poate sa se constituie si sa devina o realitate istorica. Dar, chiar daca aceste premise ale statului de drept sunt date iar mecanismele juridice adecvate pentru garantarea cat mai eficienta a drepturilor si libertatilor cetatenesti sunt instituite, statul de drept ramane un ideal care intampina piedici foarte greu de depasit in realizarea lui practica, de foarte multe ori.

Puterea de stat se identifica cu un sistem de organe competente sa exercite functiile fundamentale ale statului,
respectiv, functia legislativa, functia executiva si functia jurisdictionala. Potrivit Constitutiei Romaniei din anul 1991, aceste organe sunt: Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si celelalte organe centrale ale administratiei publice, inclusiv Consiliul Suprem de Aparare a łarii, autoritatile administratiei publice locale, justitia, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept parlamentar: locul si rolul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSLOCULdrept parlamentar
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...