Dreptul constitutional ca ramura a dreptului public, institutia politica

Incarcat la data: 09 Aprilie 2010

Autor: sima roxana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 34 kb

Notiunea de drept constitutional a aparut la sfarsitul secolului XVIII cand au fost elaborate primele constitutii scrise pe continentul european. Nevoia de a studia aceste constitutii a facut sa se nasca o disciplina juridica noua,drept constitutional. In tarile romane,studiul constitutiei s-a facut de la inceput reunit cu dreptul administrativ sub denumirea de drept public. Ulterior este intitulat drept constitutional,disciplina care in interbelic a fost definitiv consacrata in programele facultatii de drept din tara noastra.
 
Dreptul constitutional ca ramura a dreptului public reprezinta ansamblul de reguli si principii dupa care se organizeaza si guverneaza un stat.Dreptul constitutional cuprinde ansamblul unitar al dispozitiilor legale cuprinse in Constitutie sau acte normative subsecvente acesteia aplicabile mecanismului de organizare si exercitare a puterii suverane in stat  precum si garantarii drepturilor si libertatilor cetatenesti . Ce deosebesc normele de drept constitutional de celelalte este faptul ca relatiile rezervate domeniului dreptului constitutional sunt cele mai importante in ansamblul relatiilor sociale,deaceea ele au si caracter fundamental.

Cum izvorul formal principal al dreptului constitutional este constitutia,actul politic si juridic fundamental al statului,iar constitutia aflandu-se in varful ierarhiei sistemului actelor juridice din tara noastra implica neconditionat conformitatea tuturor normelor dreptului cu dispozitiile ei.
  
Dreptul constitutional apare ca factor structurant al intregului sistem de drept prin aceea ca normele ce alcatuiesc toate  celelalte ramuri ale dreptului trebuie sa fie conforme celor cuprinse in dreptul constitutional si mai presus de toate sa fie conforme normelor cuprinse in constitutie. Toate normele cuprinse in constitutie abroga ori modifica implicit normele cuprinse in celelalte acte normative daca si in masura in care acestea contravin dispozitiilor constitutiei.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dreptul constitutional ca ramura a dreptului public, institutia politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs dreptDrept constitutionalstatul
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan