Institutii politice - curtea constitutionala

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: ada adriana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 13 kb

In Romania controlul constitutionalitatii isi gaseste reglementarea in art 142, 147 si legea 47/1992 din Constitutie privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale , precum si alte acte normative.  In dezvoltarea acestor reglementari Curtea Constitutionala si- a adoptat propriul regulament de organizare si functionare.

Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei Romaniei.

Curtea este formata din: 9 judecatori numiti pt cate un mandat de noua ani care nu poate fi prelungit sau reannoit.  3 dintre judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor ,  3 de catre Senat si  3 de presedintele Romaniei.
Judecatorii curtii isi aleg dintre ei prin vot secret un presedinte pt un mandat de trei ani.
Membrii Curtii Constitutionale se reînnoiesc la fiecare trei ani cu cate o treime , procedeu ce permite imbinarea experientei si continuitati cu noile tendinte .
Pentru numirea in functia de judecator al Curtii Constitutionale , Constitutia impune indeplinirea cumulativ a unor conditii , si anume :
pregatire juridica superioara ,
 inalta competenta profesionala si o vechime in cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.
Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata cu exceptia functilor didactice , in invatamantul superior.
Judecatorii Curtii sunt independenti in exercitarea mandatului si inamovibili (nu pot fi transferati sau inlocuiti) pe toata durata acestuia.

Activitatea Curtii Constitutionale se axeaza in principal pe verificarea constitutionalitati legilor dar cuprinde si alte domenii in stransa legatura cu respectarea Constitutiei, si de aceea Curtea Constitutionala  poate fi considerata ca o atoritate publica politico-jurisdicţionala independenta faţa de orice alta autoritate publica si a carei competenta nu poate fi contestata de nimeni.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Institutii politice - curtea constitutionala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCurtea Constitutionalainstitutii politice
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...