Institutii politice - Parlamentul

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: ada adriana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21 kb

Este o institutie pol si jur formata din una sau mai multe camere, fiecare alcatuita dintr-un nr stabilit de membrii, senatori sau deputati, carora poporul le deleaga exercitiul drepturilor lui naturale si inalienabile de a-si exprima vointa prin emiterea legilor.

 

Parlamentul are un loc si un rol deosebit in mecanismul statal, intrucat prin el se exercita puterea poporului, iar functiile sale sunt specifice conducerii statale si anume, functii deliberative si functii de conducere. Dintre aceste enumeram :

 

a.Functia legislativa

 

Este cea mai importanta imputernicire a parlamentului. In explicarea acesteia ne referim la sensul restrans al conceptului de lege, adica acel act normativ emis de parlament conform art 61 din Cons, potrivit caruia parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii. In practica parlamentul nu exercita sg aceasta functie, el impartind-o cu executivul cu propriile comisii si cu electoratul prin intermediul referendumului.

Potrivit Cons domeniul rezervat legii in care numai parlamentul se toate pronunta cuprinde trei cat de legi si anume:

Legile constitutionale

Legile organice

Legile ordinare

b.Functia de stabilire a directiilor principale ale activitatii social-econom-statale si jur.

Exercitand prerogativele conducerii statale care ii sunt delegate de popor, parlamentul este cel care decide in cele mai importante domenii. Astfel cu privire la aprobarea bugetului national, cu privire la aprobare programul guvernului, el este cel care poate declara mobilizarea totala sau partiala, acseta reglem alegerile, referendulum, probleme legate de catatenie, stabilirea sistemului gen de taxe si impozite, emisiunea de moneda, etc.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Institutii politice - Parlamentul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPARLAMENTULinstitutii politice
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...