Institutii politice - sistemul electoral

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: ada adriana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 20 kb

Relatiile sociale care privesc alegerea prin vot a deputatiilor, senatorilor , sefului statului si a autoritatilor locale alese sunt reglementate de dreptul constitutional , deoarece prin natutra si continutul lor apar in procesul instaurarii , mentinerii si exercitarii puterii.


Normele juridice denumite si norme electorale sunt inscrise in Constitutie si in legea electorala si indica in mod direct si eficient caracterul demografic sau nedemografic al unui sist constitutional, normele electorale stabilesc drepturile electorale , conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o pers pt a fi beneficiarul acestora si garantiile pt exercitarea lor .


Ele sunt prin excelenta, drepturi cetatenesti fundamentale grupate in categoria distincta a drepturilor exclusiv politice adica pot fi exercitate de catre cetateni numai pt participarea la guvernare .Dreptul la vot


Dreptul la vot ne indica cine si in ce conditii poate alege , acesta are mai multe caracteristicii :


universaliatea votului : consta in aceea ca in Romania, cetatenii daca indeplinesc conditiile de varsta , aptitudini intelectuale sau morale au dreptul sa voteze. Nu intodeauna universalitatea votului a fost asigurata , spre deosebire de votul universal a mai existat si votul restrans sau selectiv. Votul selectiv are la randul lui doua variante principale si anume votul cenzitar si capacitar .


¦ Cel cenzitar era conditionat de averea pe care cetateanul trebuia sa o detina pt a putea vota, aceasta forma mai fiind cunoscuta si sub denumirea de votul contribuabililor . Censul de avere a mai fost urmat in istorie si prin alte censuri cum ar fi : censul de domiciliu care presupunea ca o pers trebuia sa locuiasca in localitatea in care vota pt o anumita perioada de timp , censul de sex care a inlaturat pt foarta multa vreme femeile de la alegeri, censul de varsta constituia o piedica in exercitarea dr la vot aplicata tineretului.


Textul de mai sus reprezinta un extras din "Institutii politice - sistemul electoral". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSinstitutii politicesistemul electoral
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan