Suport de curs. Drept Constitutional si Institutii Politice semestrul I

Incarcat la data: 02 Martie 2013

Autor: Andrei Sebastian

Pret: Gratuit

Numar pagini: 30

Tip fisier: zip

Marime fisier: 83 kb

Cea mai importanta ramura a dreptului public o reprezinta dreptul constitutional care este fundamentul, temelia pentru celelalte ramuri de drept si in general pentru toate normele juridice.

De fapt, dreptul constitutional este factorul structurant al intregului sistem de drept care guverneaza si orienteaza reglementarea juridica din celelalte ramuri ale dreptului, imprimand un anume continut si o anumita directie. Aceasta este urmarea faptului ca dreptul constitutional izvoraste din actul juridic si politic fundamental al tarii - Constitutia, care intr-un stat democratic exprima cel mai fidel si concis vointa poporului suveran.

Toate normele cuprinse in Constitutie abroga, instituie ori modifica direct sau implicit normele cuprinse in celelalte acte normative, care includ normele juridice din celelalte ramuri de drept.  Dreptul constitutional contine totalitatea normelor juridice (prevazute de Constitutie) dupa care se organizeaza si se guverneaza un stat, precum si reglementarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Dreptul constitutional este acea ramura a dreptului unitar formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul, instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii18. De aceea, aceste norme sunt esentiale pentru societate, in ele se regasesc principiile dreptului si constituie izvor pentru celelalte ramuri de drept.

Deci, obiectul dreptului constitutional il constituie relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii, exercitarii si predarii puterii statale ca expresie a puterii poporului care evident includ recunoasterea si garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Suport de curs. Drept Constitutional si Institutii Politice semestrul I". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriDrept constitutionalcursuri drept
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan