Actul juridic civil

Incarcat la data: 17 Februarie 2010

Autor: casandrescu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 105 kb

Actul juridic civil reprezinta manifestarea de vointa savarsita cu intentia de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret. Notiunea de act juridic civil are doua acceptiuni si anume: actul juridic, in sens de operatiune juridica (negotium);manifestarea de vointa in scopul de a produce efecte juridice,operatiunea juridica in sine. De exemplu, manifestarea de vointa exprimata pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare; actul juridic, in sens de instrument de proba (instrumentum), adica de inscris constatator al manifestarii de vointa; de exemplu, inscrisul autentic care constata incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Legiuitorul foloseste notiunea de act juridic in ambele acceptiuni, uneori chiar impreuna, in aceeasi norma juridica. Actele juridice civile pot fi clasificate dupa mai multe criterii, din care vor fi retinute cele reprezentative:
1.Dupa numarul partilor, actele juridice civile sunt:
a)-unilaterale
b)-bilaterale
c)-multilaterale.
actul juridic unilateral reprezinta manifestarea de vointa a unei singure parti;
 de exemplu, testamentul, renuntarea la succesiune s.a.;
actul juridic bilateral reprezinta manifestarea de vointa concordanta, acordul de vointa, a doua parti, cu interese diferite; actul juridic bilateral tipic este contractul sau conventia;
 de exemplu, contractul de vanzare-cumparare, contractul de intretinere
actul juridic multilateral reprezinta manifestarea de vointa a trei sau mai multe parti cu interese contrare;
 de exemplu, contractul de tranzactie cu cel putin trei parti (contractul de tranzactie este acel contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste, prin concesii reciproce, constand in renuntari reciproce la pretentii sau in prestatii noi savarsite ori promise de o parte in schimbul renuntarii de catre cealalta parte la dreptul care este litigios sau indoielnic).
Clasificarea actelor juridice in unilaterale si bilaterale, dupa criteriul numarului partilor, nu trebuie confundata cu clasificarea contractelor in unilaterale si bilaterale, care se face in functie de criteriul continutului lor. Astfel, contractul unilateral (care este un act juridic bilateral) reprezinta contractul care da nastere la obligatii numai pentru o parte;

de exemplu, contractul de donatie (in cazul acestui contract obligatii are numai donatorul, care trebuie sa predea donatarului obiectul donat; donatarul nu are obligatii; dar cele doua parti au interese contrare, de aceea actul juridic este bilateral); contractul bilateral (sau sinalagmatic), care este tot un act juridic bilateral, reprezinta contractul care da nastere la obligatii reciproce intre parti, fiecare parte avand atat calitatea de debitor, cat si calitatea de creditor; de exemplu, contractul de arendare (in cazul acestui contract, obligatii au atat arendatorul – proprietarul bunului agricol arendat – cat si arendasul; ele sunt parti cu interese contrarii).

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Actul juridic civil". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSdrept penalactul juridic civileaster special party
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan