Curs Drept penal - parte speciala

Incarcat la data: 02 Decembrie 2009

Autor: carmen

Pret: 80 credite

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 69 kb

2,8 (4 review-uri)

Infractiunile din acest titlu au ca obiect juridic generic relatiile sociale privind ocrotirea si apararea statului. Aceste relatii sociale sunt cele formate in legatura cu valorile sociale fundamentale care conditioneaza siguranta statului, in care sunt implicate asemenea valori si anume - unitatea, integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta nationala, ordinea constitutionala.
Obiectul material. Infractiunile contra sigurantei statului sunt, de regula, lipsite de obiect material. Exceptie de la aceasta caracteristica generala fac unele fapte de tradare prin ajutarea inamicului - al caror obiect material il constituie aeronave, aparate, armament, diverse valori etc. predate sau procurate adversarului -, de tradare prin transmitere de secrete - documente sau date care constituie secrete de stat puse la dispozitia unei puteri straine ori agentilor acesteia -, de atentat care pune in pericol siguranta statului sau de atentat contra uneicolectivitati - corpul persoanei/persoanelor asupra carora se actioneaza.
Subiectul activ nemijlocit (autorul) este, la unele din aceste infractiuni, neparticularizat printr-o anume calitate, el putand fi deci orice persoana. La alte infractiuni insa, subiectul activ este calificat, absenta calitatii pretinse in textul de lege fiind de natura a conduce la o alta incadrare juridica. Astfel, la infractiunea de tradare, in toate cele trei modalitati normative ale acesteia, subiectul activ are calitatea de cetatean roman sau de persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului nostru; la infractiunile de spionaj si actiuni dusmanoase contra statului calitatea autorului este de cetatean strain sau de persoana fara cetatenie si nedomiciliata pe teritoriul roman; in sfarsit, subiectul activ al infractiunilor de divulgare a secretului care pericliteaza siguranta statului este functionar. Infractiunile contra sigurantei statului sunt susceptibile a fi savarsite in oricare dintre formele de participatie - coautorat, instigare, complicitate. Unele din aceste infractiuni - complotul, subminarea puterii de stat - presupun, necesarmente, o pluralitate de faptuitori.
Subiectul pasiv al infractiunilor contra sigurantei statului este intotdeauna statul, iar la o singura infractiune - contra reprezentantului unui stat strain - apare, alaturi de statul roman, un al doilea subiect pasiv, calificat prin calitatea lui de reprezentant al altui stat...
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Drept penal - parte speciala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs dreptdrept penalanaliza si sintezaparte speciala