CURS DREPT PENAL SPECIAL: DREPT PENAL - PARTEA SPECIALA

Incarcat la data: 25 Octombrie 2009

Autor: anca s

Pret: 100 credite

5 (3 review-uri)

Pentru buna intelegere a explicatiilor teoretice din partea speciala este necesara trecerea in revista a unor cunostinte predate la disciplina Drept penal - parte generala. Aceste explicatii pot fi reunite intr-o schema care va fi utilizata pentru analiza teoretica a oricarei infractiuni cuprinse in partea speciala.


I. Obiectul ocrotirii penale
1.Obiectul juridic
Obiectul juridic este reprezentat de valoarea sociala ocrotita, precum si de relatiile sociale nascute in jurul respectivei valori, a caror existenta nu este posibila si nu poate fi asigurata decat prin incriminarea faptei care prezinta pericol social.
 Fiecare infractiune are :
- un obiect juridic generic  -  comun unui grup de infractiuni (din acelasi titlu de exemplu)                    
- un obiect juridic special (propriu) - specific fiecarei infractiuni


2. Obiectul material
Prin obiect material se intelege o entitate materiala asupra careia se indreapta actul de conduita si prin care se exprima (se materializeaza) valoarea ocrotita. Sunt fapte prevazute de legea penala a caror savarsire este indreptata asupra unui bun, asupra corpului unei persoane, asupra unui animal, etc. De regula, infractiunile de rezultat au obiect material, in timp ce infractiunile de pericol nu au.


II. Subiectii infractiunii
1. Subiectul activ al infractiunii este acea persoana care savarseste in mod nemijlocit o fapta penala sau care participa la savarsirea acesteia.
- este de interes  daca subiectul activ nemijlocit poate fi orice persoana sau daca, din contra, trebuie sa indeplineasca o anumita activitate, sa aiba o anumita calitate ( functionar, militar, cetatean roman, etc.) , adica sa fie calificat ( circumstantiat ).
- este de asemenea important de precizat daca infractiunea poate avea mai multi autori sau daca dimpotriva este susceptibila a fi realizata de un autor unic ( in persona propria) -ex: marturia mincinoasa.
- trebuie stabilit daca fapta poate fi savarsita in participatie (autori, complici,instigatori) sau daca pluralitatea de faptuitori este necesara in mod natural (ex: incestul), sau juridic( ex: complotul sau asocierea in vederea savarsirii de infractiuni)
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS DREPT PENAL SPECIAL: DREPT PENAL - PARTEA SPECIALA". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.