CURS DREPT PENAL SPECIAL: ELEMENTE DE DREPT PENAL

Incarcat la data: 14 Februarie 2009

Autor: Iulia Andreea

Pret: 80 credite

Dreptul penal este o ramura a dreptului public. Dreptul public - drept constitutional - drept penal - drept administrativ Dreptul privat - dreptul civil - dreptul societatilor comerciale Deptul penal se imparte in 3: 1. drept penal general 2. drept penal special 3. drept procesual penal Dreptul penal este alcatuit dintr-un sistem de norme juridice care reglementeaza niste relatii de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc. Obiectul dreptului penal - il reprezinta relatiile de aparare sociala - aceste relatii se stabilesc intre membrii societatii pentru respectarea de catre acestia a unor valori: persoana, drepturile si libertatile persoanei, viata, integritatea corporala, etc. Relatiile de aparare sociala in perioada prestatala - impotriva unei fapte penale, partea vatamata se razbuna. Razbunarea putea fi limitata sau nelimitata (distrugerea fizica) - s-a simtit nevoia ca statul sa-i apere de ceilalti. El introduce legi, care trebuie respectate. Izvoarele dreptului penal Izvorul este acea forma juridica pe care o imbraca o norma pentru a deveni norma obligatorie. Izvorul dreptului penal este legea. - Principalul izvor este Constitutia. - Apoi urmeaza Codul Penal. in el sunt cuprinse atat norme generale cat si norme speciale. - Legile penale complinitoare - completeaza dispozitiile Codului Penal, dar nu contin infractiuni (Legea de executare a pedepselor). - Legi speciale nepenale, cu dispozitii penale (Legea privind combaterea evaziunii fiscale) - Tratatele si acordurile internationale, daca sunt ratificate. Raporturile juridice penale Relatia sociala presupune: subiecte, un obiect si un continut. Subiecte: 1. statul - dreptul penal este inclus in dreptul public; exista 2 tipuri de raporturi: a) raporturi juridice de conformare - presupun respectarea lor de societate prin intermediul statului b) raporturi juridice de conflict - statul este cel care impune unei persoane fizice respectarea unei norme, iar in cazul nerespectarii, aplicarea pedepsei (politia, magistratii) 2. persoana fizica ce a incalcat legea. Continutul: presupune drepturi si obligatii pentru cele doua subiecte. Obiectul: conduita pe care trebuie sa o urmeze subiectele. Stingerea raportului juridic: - cand actul normativ iese din vigoare - cand se savarseste fapta interzisa (de lege) intervine raportul juridic de conflict - amnistia sau prescriptia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS DREPT PENAL SPECIAL: ELEMENTE DE DREPT PENAL ". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan