CURS DREPT PENAL SPECIAL: FORMELE INFRACTIUNII

Incarcat la data: 29 Mai 2009

Autor: AlexandruS

Pret: 50 credite

3 (3 review-uri)
Infractiunea reprezinta o activitate umana care repr un pericol social, ea are o desfasurare in timp, infractiunea are in componenta ei o singura infractiune, o actiune de omor, o actiune de uz de fals, o actiune de furt, etc. se poate ca intr-o singura infractiune sa existe unul sau mai multe acte. Activitatea infractionala are o desfasurare in timp. Orice autor la unei infractiuni, atunci cand se hotaraste sa savarseasca o infractiune si sa-si asume riscurile savarsite de o asemenea infractiune, orice autor inainte unei asemenea fapte, gandeste, analizeaza si ultima etapa este aceea de a lua o decizie. Perioada externa este cea in care vom avea trecerea la act, faza actelor de pregatire, se pregateste din pct de vedere material si moral pt a comite infractiune. Faza actelor de executare, cand autorul faptei trece direct la act. Trecerea la act separa faza de pregatire de faza de executare, in doctrina penala, actele de pregatire nu sunt incriminate. Tentativa, prima forma a infractiunii, din aceasta faza externa, executare care fie a fost intrerupta,fie nu si-a produs efect. Tot in faza externa, faza in care autorul trece la act, vom distinge forma infractiunii fapt consumat. In faza externa avem - tentativa, infractiunea si infractiunea fapt epuizat. Tentativa -> Este denumita forma imperfecta sau atipica a infractiunii, o infractiune care a fost fie intreupta fie nu si-a dus la implinire scopul. In doctrina penala exista mai multe clasificari si forme ale tentativei. O prima forma este tentativa perfecta, o a doua forma este forma imperfecta, cea in care autorul incepe executarea formei de a savarsi infractiunea dar este impiedicat sua intrerupe el insusi finalizarea. Autorul fapeti, prin mijloacele pe care le foloseste, apte de a ajunge la un rezultat, epuizeaza hotararea de a comite infractiunea ( infractiune proprie sau improprie). Tentativa relativ improprie, atunci cand mijloacele la care recurge autorul sunt apte sa poduca rezultatul, dar sunt insuficiente. Tentativa absolut impropie este atunci cand autorul faptei, alege mijloace care nu sunt apte sa duca la un rezultat. In doctrina si jurisprudenta, exista tentativa care nu este posibila.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS DREPT PENAL SPECIAL: FORMELE INFRACTIUNII". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.