Drept penal partea generala

Incarcat la data: 22 Aprilie 2010

Autor: cristina luca

Pret: 100 credite

Numar pagini: 123

Tip fisier: zip

Marime fisier: 256 kb

Prezentul suport de curs reprezinta doar o sinteza a unor notiuni fundamentale, menite sa faciliteze un prim contact cu materia dreptului penal, partea generala. in niciun caz acest suport de curs nu poate servi drept unica sursa de documentare in vederea prezentarii la examen. Activitatile tutoriale prevazute in programa disciplinei nu au caracterul unor cursuri sau lectii de sinteza, astfel ca, inainte de prezentarea la aceste activitati, este necesara parcurgerea nu doar a prezentului suport de curs, ci si a bibliografiei aferente.

Un instrument de lucru indispensabil este Codul penal. Aceasta nu inseamna ca se impune memorarea numarului articolelor corespunzatoare materiei studiate. insa, pentru operativitate, este necesar ca, in cadrul activitatilor tutoriale prevazute in programa disciplinei, fiecare student sa aiba un exemplar din Codul penal, actualizat, indiferent de formatul acestuia.

Intrebarile de verificare formulate in cuprinsul prezentului material nu se limiteaza la informatia furnizata aici, ele gasindu-si adesea raspunsul numai in bibliografia suplimentara.

Prezentul suport de curs reprezinta o versiune actualizata si modificata a celor deja existente. Din acest motiv, in vederea prezentarii la intalnirile tutoriale si la examene, este necesara parcurgerea acestui suport, iar nu a versiunilor initiale.

Atat examenul, cat si intalnirile tutoriale vor fi coordonate de conf. univ. dr. Florin STRETEANU, impreuna cu asist. univ. Daniel NItU.Examenul va consta in 8 intrebari grila cu 4 variante de raspuns, 3 intrebari teoretice si un caz practic. Timpul de lucru va fi de 45 de minute.

 

 

 

 

 

 

 

 - Capitolul I -
DREPTUL PENAL iN SISTEMUL DREPTULUI POZITIV

 
 
1. Definitie

 

Doctrina cunoaste numeroase definitii ale dreptului penal, fiecare autor incercand sa surprinda trasaturile esentiale ale acestuia si elementele sale de particularitate in raport cu alte ramuri de drept. Cu titlu exemplificativ, vom prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre aceste definitii. Astfel, in doctrina noastra mai veche s-a aratat ca dreptul penal „consta in acele legi de drept intern prin care popoarele, in virtutea suveranitatii si in numele interesului general, organizeaza, prin organele lor legal constituite, apararea sociala contra infractorilor, determinand in acest scop infractiunile, sanctiunile corespunzatoare si conditiile in care urmeaza a fi aplicate”. intr-o definitie mai recenta se considera ca dreptul penal reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale, in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc.

in doctrina straina dreptul penal a fost definit ca un ansamblu de norme juridice care reglementeaza puterea punitiva a statului si protejeaza valorile sociale esentiale pentru comunitate prin calificare ca infractiuni sau stari de pericol a anumitor conduite, carora le asociaza cu titlu de consecinte juridice, pedepse sau masuri de siguranta. Potrivit altor autori, dreptul penal reprezinta un ansamblu de norme prin care statul interzice, sub sanctiunea unei pedepse, anumite comportamente (actiuni sau inactiuni) umane determinate.

in ceea ce ne priveste, consideram ca dreptul penal poate fi definit ca un ansamblu de norme juridice de drept public prin care sunt reglementate faptele ce constituie infractiuni precum si conditiile si consecintele angajarii raspunderii in cazul comiterii acestor fapte.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal partea generala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: drept penalparte generalacurs formator
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...